Darko Šarić: Sarađivao sam sa moćnicima koji su i sada na položajuVIDEO

Srna
Darko Šarić: Sarađivao sam sa moćnicima koji su i sada na položajuVIDEO

Beograd - Narko-bos Darko Šarić juče je negirao krivicu po svim optužnicama i dodao da se viđao i sarađivao sa mnogim uticajnim i bogatim ljudima, koji su i danas na visokim položajima, dok je on u zatvoru.

- Sarađivao sam sa mnogim uticajnim ljudima u ovoj državi - rekao je Šarić i zapitao - kako su oni i dalje tu gde jesu, a ja sam ovde.

Šarić je u svom prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom najavio da će otkriti "ko mu je i kako smestio optužbe" za pranje novca, da bi sakrio svoje lopovluke.

Juče je, naime, nastavljeno suđenje Šariću, koji je poslije više godina bjekstva, uhapšen 18. marta i pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji se terete za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu 2008. i 2009. godine.

Šarić je negirao navode optužnice koja ga tereti za šverc više od pet tona kokaina.

- Ne osećam se krivim ni po jednoj optužnici. To je laž. Bivši režim je hteo da zamagli svoj lopovluk, a da mene predstavi kao lopova i ubicu. Sve optužnice su spojene u jednu veliku laž, samo još za zemljotres nisam optužen - rekao je Šarić.

Dokazaću da sam nevin

Optuženi je naveo da u Srbiji nije "ni mrava zgazio", a protiv njega se vodi haranga i medijski linč.

- Sve je to jedna velika obmana. Možda se malo zanesem, pa može to advokat da koristi kao neuračunljivost - rekao je on u šali.

Šarić je dodao da se o njemu već pet godina piše gore nego o Osami bin Ladenu.

- Pet godina tako pišu o meni i toliko sam ogorčen zbog toga. Najgore mi je bilo kada se probudim ujutro, upalim televizor i čujem da je uhapšen Sretko Kalinić, a javljaju da je sva ubistva naređivao Darko Šarić. Sve izgleda kao u američkim filmovima kada vam nameste, ali se nadam da će se film završiti i da ću dokazati da sam nevin - rekao je Šarić.

Na pitanje da li je ranije bio osuđivan, Šarić je rekao sudiji: "Prije dvadeset godina sam pao zbog salame", a potom šaljivim tonom dodao, "advokati, branite me malo".

Kada ga je sudija pitao šta posjeduje od imovine, Šarić je rekao: "Više ništa ne posedujem." Na pitanje kako se onda izdržava, on je rekao da ga sada izdržava država i da hoće, tom prilikom "da pohvali zatvorskog kuvara".

Sudija je Šarića pitao i da li je primio optužnice, a on je rekao da jeste.

- Primio sam sve, ali stvarno ih je toliko da su mi dva stražara trebala da ih unesem u ćeliju - rekao je on.

Potom je dodao da se "uzbudio", pa je sudija napravio pauzu od pola časa. Na kraju prvog obraćanja sudu Šarić je dodao da je toliko toga želio da kaže, ali se "pogubio".

Često je tokom izlaganja tražio vodu, a tokom pauze se posavjetovao sa advokatom.

Malović i Homen

Prije nego što ga je sudija opomenuo da ne govori o pranju novca, jer se izjašnjava o optužnici za narkotike, Šarić je rekao da su "sramotne priče o milijardama" i spomenuo bivšeg ministra pravde Snežanu Malović i nekadašnjeg državnog sekretara tog ministarstva Slobodana Homena.

Šarić je u nastavku suđenja rekao da se u javnosti priča o nekakvim milijardama koje je on oprao, a u optužnici piše 22 miliona.

- To je sramota. Drug Homen i drugarica Malović su pričali sve vreme o nekakvim milijardama. Mog brata u Crnoj Gori drže kao taoca, a ni za šta nije kriv. Nema koga neću pozvati da govori za svedoka, da govori o optužnici za pranje novca - rekao je Šarić.

Na to ga je sudija upozorio da je postupak za pranje novca odvojen od ovog postupka, za krijumčarenje kokaina.

- Droga nije moja. U vezi sa tim mogu da kažem da me nigde nisu optužili, niti u Brazilu, ni Argentini, ni Italiji, jedino ovde u Srbiji. Samo ovde u Srbiji je sudija izigravao Šerloka Holmsa. To je sve što imam da kažem. Pitao sam za savet svog advokata, koji je rekao da ne odgovaram na pitanja. Tužilac me može zbuniti. Ali imao bih šta da kažem. Eto ta Agrobanka… - počeo je Šarić, ali nije dovršio rečenicu.

On je rekao i da nikada neće potpisati sporazum o priznanju krivice. Suđenje Šariću se nastavlja u ponedjeljak.

Sud je, mimo običaja, dozvolio i direktan kontakt između Šarića i optuženog Željka Vujanovića.

Vujanović je, naime, sudsko vijeće zamolio da mu dozvoli da zagrli Šarića, jer se godinama nisu vidjeli.

Pred početak suđenja Šarićeva nevjenčana supruga Lana Popović odnijela mu je u pritvorsku jedinicu, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, garderobu. U sud su, osim Popovićeve, stigli i Šarićevi brojni prijatelji i rodbina, koji suđenje prate iz sudnice, tako da je bila primjetna velika gužva. U publici je bio i jedan od optuženih za pranje Šarićevih para Nebojša Jestrović, njegov blizak prijatelj iz djetinjstva.

Šarić, koji je pristao da se slika u sudnici, juče, shodno zakonskoj proceduri na glavnom pretresu, izjasnio se o krivici. Osim Šarića juče se prvi put pred sudom pojavio jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila Nikola Dimitrijević, zvani Džoni. On je takođe negirao krivicu.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića, svega 12 optuženih, pošto je njih 15 još  u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu počelo je objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vrijeme privatizacije.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, preduzeća, hotela i automobila.

Šarićeva grupa počela je da se raspada prije četiri i po godine, poslije međunarodne akcije "Balkanski ratnik", kada su u urugvajskoj luci zaplijenjene oko 2,2 tone kokaina. Šariću se od tada gubi svaki trag. On je uhapšen 18. marta, a u bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana i još 13 lica. Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

Formiranje Vlade

Javnost od ovog procesa očekuje i odgovore na pitanje - kako je i uz čiju pomoć Darko Šarić stekao ogromno bogatstvo u Srbiji i dobio priliku da učestvuje u brojnim privatizacijama. Analitičari ocjenjuju da Šarićeve finansijske transakcije u Srbiji, koje opisuju kao najveće pranje novca u novijoj istoriji, nisu mogle biti realizovane bez pomoći političkih struktura. Osim u krivično-pravnom smislu, proces protiv Šarića, prema spekulacijama nekih medija, treba sagledavati i u svjetlu procesa formiranja Vlade Srbije, jer se u SNS-u, navodno, početak razgovora sa potencijalnim partnerima odgađa upravo u iščekivanju onoga što bi Šarić mogao da objelodani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana