Дачић: Треба да чувамо Хиландар

Танјуг
Дачић: Треба да чувамо Хиландар

Хиландар - Премијер Дачић је током обиласка манастира Хиландар поручио да је то духовно здање једно од највећих богатстава српског народа које не сме бити запостављено.

Изразивши задовљство што је боравио у Хиландару на дан Светог Симеона односно Стефана Немање, предсједник Владе Србије у оставци Ивица Дачић истакао је да је циљ посјете био "да видимо шта смо урадили у предходних десет година на санирању последица катастрофалног пожара".

Он је истакао и да је Влада Србије уложила око десет милиона евра у реконструкцију Хиландара и да је то довољно за 50 одсто радова који су планирани.

Дачић је нагласио и да ће се са пружањем помоћи Хиландару наставити и у наредном периоду јер је сигурно "да тај манастир представља једно од највећих богатстава за српски народ".

"Више пута сам истицао да Србија мора да чува своје културно наслеђе и историјску баштину ... и друге српске светиње као што су споменици на Косову и Метохији, споменици на Крфу и острву Виду", рекао је он.

Према његовим ријечима, то је од капиталне важности за Србију "и Србија не сме да оставља у другом плану неговање такве традиције и такве вредности као што је Хиландар".

Дачић је рекао и да културна башитина српског народа спада у ред споменика од највећег значаја за свјетску културу што потврђује и то што је Света Гора под заштитом УНЕСКО.

Управа Свете Горе се захвалила и Министарству унутрашњих послова на помоћи при гашењуу пожзара прије две године, рекао је он подсјетивши да је на гашењу ватре била ангажовано 50 припадника ватрогасно спасилачких јединица:

Дачић је присуствовао литургији послије које је обишао манастир и разговарао са свештеном управом - Протатом Свете Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана