Dačić: Treba da čuvamo Hilandar

Tanjug
Dačić: Treba da čuvamo Hilandar

Hilandar - Premijer Dačić je tokom obilaska manastira Hilandar poručio da je to duhovno zdanje jedno od najvećih bogatstava srpskog naroda koje ne sme biti zapostavljeno.

Izrazivši zadovljstvo što je boravio u Hilandaru na dan Svetog Simeona odnosno Stefana Nemanje, predsjednik Vlade Srbije u ostavci Ivica Dačić istakao je da je cilj posjete bio "da vidimo šta smo uradili u predhodnih deset godina na saniranju posledica katastrofalnog požara".

On je istakao i da je Vlada Srbije uložila oko deset miliona evra u rekonstrukciju Hilandara i da je to dovoljno za 50 odsto radova koji su planirani.

Dačić je naglasio i da će se sa pružanjem pomoći Hilandaru nastaviti i u narednom periodu jer je sigurno "da taj manastir predstavlja jedno od najvećih bogatstava za srpski narod".

"Više puta sam isticao da Srbija mora da čuva svoje kulturno nasleđe i istorijsku baštinu ... i druge srpske svetinje kao što su spomenici na Kosovu i Metohiji, spomenici na Krfu i ostrvu Vidu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, to je od kapitalne važnosti za Srbiju "i Srbija ne sme da ostavlja u drugom planu negovanje takve tradicije i takve vrednosti kao što je Hilandar".

Dačić je rekao i da kulturna bašitina srpskog naroda spada u red spomenika od najvećeg značaja za svjetsku kulturu što potvrđuje i to što je Sveta Gora pod zaštitom UNESKO.

Uprava Svete Gore se zahvalila i Ministarstvu unutrašnjih poslova na pomoći pri gašenjuu požzara prije dve godine, rekao je on podsjetivši da je na gašenju vatre bila angažovano 50 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica:

Dačić je prisustvovao liturgiji poslije koje je obišao manastir i razgovarao sa sveštenom upravom - Protatom Svete Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana