Београд: Скупштина усвојила законе о раду и ПИО

Агенције
Београд: Скупштина усвојила законе о раду и ПИО

Београд - Посланици Скупштине Србије усвојили су у петак измјене Закона о раду са 190 гласова "за", а измјене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању подржало је 190 посланика.

Против Закона о ПИО била су 22 посланика, док три нису гласала, Закон о раду није подржао 21 посланик, док четворо није гласало. Закон ступа на снагу у суботу.

Измјене Закона о раду предвиђају право на накнаду по основу минулог рада од 0,4 одсто по години рада код актуелног послодавца. Накнада због отказа добијеног као технолошки вишак износиће минимум збир трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада код актуелног послодавца.

Отпремнина због одласка у пензију износиће двије просјечне плате запосленог, а не три, као до сада, запослени ће имати право на накнаду за ноћни рад од 26 одсто, али не и за смјенски рад.

Измјене Закона предвиђају и да радни однос на одређено вријеме може да траје двије године, умјесто, као до сада, годину, као и да запослени право на коришћење годишњег одмора добија послије 30 дана непрекидног рада, а не, као до сада, послије шест мјесеци. Нова рјешења предвиђају и губљење права на накнаду за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако запослени добије отказ.

Убудуће ће запослени имати мањи број дана плаћеног одсуства, умјесто седам сада ће добијати пет за вјенчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихову смрт, а за добровољно давање крви два слободна дана.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је послије усвајања измјена и допуна Закона о раду да Србија има разлога да буде задовољна, јер ће се њима помоћи тржишту рада да се развије, раднику да сачува свој посао, а послодавцу да унаприједи свој посао и заради.

Вулин је изјавио да очекује да ће се први позитивни ефекти након усвајања Закона о раду видјети већ сљедеће године и то ће грађани моћи да осјете по броју запослених.

Према мишљењу Николе Алтипармакова, члана Фискалног савјета, промјене закона веома су значајне за све - буџет, привреднике, али и за запослене.

- Знамо да су закони о раду и ПИО непопуларни, али практично све европске државе су либерализовале тржиште рада у претходним годинама. Србија није и то је један од разлога због којег тонемо на листама конкурентности. Ово је само један од неопходних, али не и довољан услов за повећање запослености у наредним годинама - навео је Алтипармаков.

Дан прије усвајања закона неколико хиљада радника протестовало је због закона о раду и ПИО, тражећи од предсједника Србије Томислава Николића да не потпише закон. (Агенције)

Амандман

Шефови посланичких група Демократске странке (ДС) и Нове демократске странке (НДС) Борислав Стефановић и Марко Ђуришић изјавили су да су задовољни што је владајућа коалиција усвојила текст амандмана којим ће бити онемогућено да послодавац отпусти трудницу или породиљу, чак и ако је на одржавању трудноће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана