Beograd: Skupština usvojila zakone o radu i PIO

Agencije
Beograd: Skupština usvojila zakone o radu i PIO

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u petak izmjene Zakona o radu sa 190 glasova "za", a izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju podržalo je 190 poslanika.

Protiv Zakona o PIO bila su 22 poslanika, dok tri nisu glasala, Zakon o radu nije podržao 21 poslanik, dok četvoro nije glasalo. Zakon stupa na snagu u subotu.

Izmjene Zakona o radu predviđaju pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada kod aktuelnog poslodavca. Naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak iznosiće minimum zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca.

Otpremnina zbog odlaska u penziju iznosiće dvije prosječne plate zaposlenog, a ne tri, kao do sada, zaposleni će imati pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, ali ne i za smjenski rad.

Izmjene Zakona predviđaju i da radni odnos na određeno vrijeme može da traje dvije godine, umjesto, kao do sada, godinu, kao i da zaposleni pravo na korišćenje godišnjeg odmora dobija poslije 30 dana neprekidnog rada, a ne, kao do sada, poslije šest mjeseci. Nova rješenja predviđaju i gubljenje prava na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako zaposleni dobije otkaz.

Ubuduće će zaposleni imati manji broj dana plaćenog odsustva, umjesto sedam sada će dobijati pet za vjenčanje, porođaj supruge, teške bolesti članova porodice ili njihovu smrt, a za dobrovoljno davanje krvi dva slobodna dana.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je poslije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu da Srbija ima razloga da bude zadovoljna, jer će se njima pomoći tržištu rada da se razvije, radniku da sačuva svoj posao, a poslodavcu da unaprijedi svoj posao i zaradi.

Vulin je izjavio da očekuje da će se prvi pozitivni efekti nakon usvajanja Zakona o radu vidjeti već sljedeće godine i to će građani moći da osjete po broju zaposlenih.

Prema mišljenju Nikole Altiparmakova, člana Fiskalnog savjeta, promjene zakona veoma su značajne za sve - budžet, privrednike, ali i za zaposlene.

- Znamo da su zakoni o radu i PIO nepopularni, ali praktično sve evropske države su liberalizovale tržište rada u prethodnim godinama. Srbija nije i to je jedan od razloga zbog kojeg tonemo na listama konkurentnosti. Ovo je samo jedan od neophodnih, ali ne i dovoljan uslov za povećanje zaposlenosti u narednim godinama - naveo je Altiparmakov.

Dan prije usvajanja zakona nekoliko hiljada radnika protestovalo je zbog zakona o radu i PIO, tražeći od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše zakon. (Agencije)

Amandman

Šefovi poslaničkih grupa Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS) Borislav Stefanović i Marko Đurišić izjavili su da su zadovoljni što je vladajuća koalicija usvojila tekst amandmana kojim će biti onemogućeno da poslodavac otpusti trudnicu ili porodilju, čak i ako je na održavanju trudnoće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana