Зелено свјетло за употребу марихуане у медицинске сврхе

Срна
Зелено свјетло за употребу марихуане у медицинске сврхе

Загреб - Хрватски грађани већ у љето 2015. године могли би да добију "зелено свјетло" за легално кориштење марихуане у медицинске сврхе.

Министар здравља Синиша Варга именовао је Комисију за анализу и препоруке примјене индијске конопље у медицинске сврхе, а процјене су да би то тијело посао стручне процјене могло обавити у наредних шест мјесеци.

Задатак Комисије је да истражи могућности примјене канабиса код обољелих од рака, мултипла склерозе и других тешких болести код којих таква терапија може помоћи у лијечењу и ублажавању симптома болести.

Стручњаци ће се изјаснити о томе да ли трошкове такве терапије треба да сноси обавезно здравствено осигурање или пацијенти сами, као у Словенији, пише "Нови лист".

За предсједника Комисије именован је Огњен Брборовић са Медицинског факултета у Загребу који не сумња да ће канабис добити "зелено свјетло" за примјену у медицинске сврхе.

"У држави у којој 60 одсто студената медицине изјављује да је пробало жтравуж, могућност да син од умирућег оца узме грам марихуане купљене у апотеци заиста не представља неку опасност", истиче Брборовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана