Због великих губитака у туризму Хрватска намјерава тужити Холандију

Г.С.
Због великих губитака у туризму Хрватска намјерава тужити Холандију

Туристички сектор Хрватске разматра тужбу против Холандије због одлуке ове земље да Хрватску уврсти на списак ризичних земаља.


Претпоставља се да је због такве одлуке туризам у овој сусједној држави претрпио губитак од неколико десетина милиона евра, пише Пословни дневник. За туристички сектор оваква одлука Холандије је дискриминаторна и нетранспарентна. Због наведеног разматрају правне опције заштите од овакве одлуке Низоземске.

Хрватски европарламентарци су разочарани слабим ангажманом хрватске Владе по овом питању. Холандија је 21. јула Хрватску уврстила на листу ризичних земаља због пандемије коронавируса. У тренутку када се то десило у Хрватској је било 25.000 холандских туриста.

По доношењу овакве одлуке половина од споменутог броја је одмах прекинула одмор и вратила се кући. Затим је усљедила лавина отказа резервација за љетовање у Хрватској.

О каквим посљедицама по хрватски туризам је ријеч, говори и чињеница да је само у једном поподневу једна туристичка компанија из Истре изгубила 200.000 евра. Тренутно је у Хрватској осам хиљада Холанђана, што се сматра симболичним бројем.

Заговорници покретања тужби размишљају на дуге стазе те се боје да би оваква одлука могла бити преседан за неке будуће одлуке које ће без правих разлога ограничити путовања грађана унутар Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана