Због прања новца ухапшен кум бившег македонског премијера Николе Груевског

Срна
Foto: Татковина Инфо

СКОПЉЕ- Скопска полиција привела је данас Ристу Новачевског, кума бившег македонског премијера Николе Груевског, у оквиру истраге којом су њих двојица, са још четири особе, осумњичена за прање новца, којим су купили и плацеве у елитном дијелу Скопља.

У случају названом "Плацеви на Водном", осим Груевског и Новачевског, Тужилаштво за организовани криминал Сјеверне Македоније осумњичило је рођака Груевског и бившег шефа тајне полиције Сашу Мијалкова, бизнисмена Јордана Камчева, његову мајку Ратку и Ненада Јосифовића.

Они се сумњиче за прање новца који су купили грађевинско земљиште у елитном дијелу Скопља, у подножју планине Водно.

Тужилаштво за организовани криминал је саопштило да је, послије вичемјесечног предистражног поступка, покренута истрага против шест особа за које постоји основана сумња да су починиле кривично дјело прање пара од 2006. до 2012. године.

Из Тужилаштва наводе да је Груевски од 2006. до 2012. године, као предсједник политичке партије, присвојио 1,3 милион евра од новца који је примио лично или преко општинских комитета партије као донацију за финасирање странке и није их приказао као донације у финансијским извјештајима партије.

Тај новац, прибављен кривичним дјелом, пустио је у оптицај куповином грађевинског земљишта на Водном.

Из Тужилаштва наводе да ће тражити да Новачевском буде одређен притвор, а да је првоосумњичени Груевски недоступан органима гоњења, док за остале већ постоје превентивне мјере обезбјеђења у другим кривичним предметима.

Камчев, Мијалков и Јосифовић заједно су већ осумњичени у случају "Империја", угашеног Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана