Застава СФРЈ у Ријеци подијелила Хрвате, огласио се и Зоран Милановић

Агенције
Застава СФРЈ у Ријеци подијелила Хрвате, огласио се и Зоран Милановић

У суботу навече у Ријеци је одржана манифестација поводом нове улоге града као овогодишње Европске пријестолнице културе. Један од експоната је и застава Југославије која је подијелила хрватску јавност. Експонат је убрзо оскрнављен, а огласио се и изабрани предсједник Зоран Милановић.

Изабрани предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић изјавио је да га се дојмило отварање године у којој је Ријека постала Европска пријестолница културе и свечаност “Опера индустриале”, што је и очекивао те да је било лијепо и друкчије.

На новинарско питање о контроверзама које је програм изазвао, односно о застави бивше државе у склопу отварања ЕПК, Милановић, који је присуствовао синоћњој свечаности у Ријеци, казао је да није видио ништа спорно.

“Нисам ни видио ту заставу, не видим зашто би то била контроверза ако је у функцији неког умјетничког изричаја. Без обзира на емоције или одсуство емоција према Југославији, није застава трећег рајха, ако је уопште била. То није спорно уопштее, мени барем није спорно”, поручио је Милановић, јавила је Хина.

Илустрација заставе СФР Југославије постављена је склопу инсталације “Ријека, кораци и вријеме” на Корзу, а у петак ју је мушкарац, којег је полиција касније привела, пребојио црвеном бојом.

У реакција ХВИДРА-е, пак, тврди се да је постављање те заставе провокација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана