Застава Црне Горе пројектована на зиду Цетињског манастира

Танјуг
Застава Црне Горе пројектована на зиду Цетињског манастира

ЦЕТИЊЕ- На Цетињу су синоћ настављене провокације тако што су синоћ на зидовима манастира пројектовали овај симбол црногорске државе, што је оштро осудио лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

Цетињани су, наиме, најпре током викенда качили црногорску заставу на ограду овог верског објекта, сједишта Митрополије црногорско-приморске, а онда су је пројектовали на зиду Цетињског манастира, док је група грађана све то испратила аплаузом.

Реакција Цетињана уследила је након што је у суботу поднијета кривична пријава против монахиње С.С. због сумње да је наводно скинула и бацила заставу Црне Горе, чиме је, како се наводи, извршила повреду угледа црногорске државе.

Овим поводом огласио се и министар спољних послова у Влади Црне Горе Ранко Кривокапић, иначе један од најжешћих противника потписивања Темељног уговора између државе и Српске православне цркве.

Он је на Твитеру написао да ће застава Црнојевића бити враћена да буде барјак обновљене независне Црне Горе.

"Враћена Држави, а биће враћена и на Цетињски манастир на ком се од његовог првог дана вијорила. Нека не тумаче нашу културу и доброту као слабост - врнут'' ћемо што је наше”, рекао је Кривокапић.

Плато испред Цетињског манастира обишао је митрополит неканонске Црногорске православне цркве Михаило.

"Полусвијет који држи барјаке као чланске карте држи час Црној Гори како ваља и како не ваља", поручио је овим поводом лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

Он је рекао и како су неки “за туђи сендвич и бидон нафте спремни да гурну нови угарак у темељ црквене и нецрквене Црне Горе”.

Даниловић је рекао да се државна застава “користи као пешкир по оградама”, што је у супротности са законом.

“Зар није довољно што је градоначелник Подгорице у различитим облицима качи на сваки стуб расвјете, на стубове од струје, растегне и разапне на канапе изнад булевара и тако држи од маја до краја јула на температурама које их изобличе често до непрепознавања.

Је ли то патриотизам”, упитао је Даниловић на Фејсбуку. Људи, каже Даниловић, имају законску обавезу да поштују државну заставу али нико нема обавезу да је воли.

“Начин на који је усвојена и вријеме када је то урађено трајно су поделили народ јер је, с правом, огроман број њих сматра креацијом Ранка Кривокапића која ничим не подсећа на славну, па ни симболичку, историју Црне Горе.

Ипак, иако је тако, све док је државна застава, и они који је воле морали би је чувати од својих често јадних порива”, рекао је лидер УЦГ.

Даниловић је оптужио портале да су посејаи “сушто и лажаво зло” поводом случаја монахиње која је јуче уклонила и бацила државну заставу. “Монахињу је ваљало тражити, наћи и распети испред Манастира или Биљарде? Те исте монахиње, међутим, већ деценијама украшавају и обнављају некада запуштене манастире широм Црне Горе, оживљавају душу једне несрећне државе која је деценијама прије уместо државних застава по оградама, китила манастире и црквишта стадима коза, животињским изметом и депонијама смећа.

Те исте, безимене монахиње, прво су морале годинама да чистекоров, гној, људски несојлук и гадлук, којим су наши бркати послератнијунаци засрали сваку стопу негдашњих светих мјеста, преносећи светост на споменике подигнуте себи и себи сличнима”, истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана