Заокрет на свјетским берзама, јачају акције и цијене нафте

Tанјуг
Foto: гс

ХОНГ КОНГ– Фјучерси америчких и европских акција су данас у успону, расту и цијене нафте, а азијске берзе су на путу да забиљеже најбољи трговачки дан у скоро два мјесеца, јер су трговци преокренули курс након снажне распродаје у уторак, која је регионални берзански индекс гурнула на 12-мјесечни минимум.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, порастао је за 1,3 посто, што је његов највећи дневни добитак од почетка октобра, пошто су трговци закључили да је распродаја акција у уторак, која је оборила овај референтну индикатор на најнижи ниво од новембра 2020, отишала предалеко.

Мада је то помогло регионалном индексу да се опорави од овонедјељне распродаје, он је и даље за око 2,0 процента испод нивоа на затварању прошлог четвртак, када још није била објављена вијест о најновијем соју корона вируса која је избациле берзе из колосијека.

Чини се да ће се раст вриједности акција у Азији протегнути на европско и америчко трговање.

Фјучерси акција у индексној корпи Насдак 100 су скочили за 1,35 одсто, индекс фјучерса S&P500 је ојачао за 0,78 посто, фјучерси EuroStoks  50 су порасли за 0,63 процента, а лондонски FTSE за 0,67 одсто.

Глобални индекс акција MSCI јуче је пао за 1,5 посто, уздрман упозорењем произвођача лекова Модерне да постојеће вакцине вјероватно неће бити тако ефикасне против Омикрон соја ковида као што су биле против других мутација вируса.

Индекси хонгкошке и јужнокорејске берзе су се опоравили од јучерашњег пада на 12-месечни минимум, с растом од 1,2 посто и 2,2 процента респективно, предводећи добитнике дана.

На робним тржиштима, нафта је такође кренула узлазном путањом након стрмоглавог пада на претходној сесији, уочи састанка Организације земаља извозница нафте (OPEK).

Фјучерси америчке нафте WTI порасли су за 2,5 посто, на 67,86 долара за барел, а фјучерси европске нафте Брент су ојачали за 2,7 одсто, на 71,12 долара за барел.

Злато је, упркос свом ентузијазму на тржишту, забиљежило малу потражњу, при чему је спот цијена овог племенитог метала износила 1.779 долара по унци, што је скромно повећање од 0,3 процента.

Поред процјене да су у уторак претјерали с распродајом, још два питања заокупљају инвеститоре, а то су - брзина којом ће Федералне резерве САД смањивати свој велики програм подстицаја и када ће повећати каматне стопе.

Председник FED-а Џером Пауел је синоћ саопштио да ће се на сједници централне банке у децембру разговарати о томе да ли да се програм куповине обвезница оконча неколико мјесеци раније него што је планирано, помињући у том контексту снажну економију, пригушен раст тржишта рада и високу инфлацију, за коју се очекује да ће трајати до средине 2022.

Његов говор подстакао је раст приноса на америчке државне дужничке хартије, посебно краткорочне.

Принос на двогодишње трезорске записе, који рефлектује очекивано кретање краткорочних каматних стопа, попео се на 0,6060 посто у сриједу са минимума од 0,4410 процента на који је пао у уторак, када су трговци спекулисали да би нови сој вируса могао да наведе FED да настави с благом монетарном политиком.

Референтне 10-годишње обвезнице САД-а су такође распродате, уз пораст приноса на 1,4800 одсто са најнижег нивоа у два и по мјесеца од 1,4443 посто забиљеженог у уторак.

Раст приноса је довео до стабилизације долара према већини ривалских валута и јачања према јапанском јену на 113,4 јена. Евро се задржао на нивоу од 1,1334 долара након раста од 0,4 одсто у уторак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана