Загребу четири опомене из Брисела

Срна
Загребу четири опомене из Брисела

БРИСЕЛ - Хрватска је добила четири званичне опомене и два образложена мишљења због повреда европског законодавства, наводи се у септембарском пакету одлука које је објавила Европска комисија.

Прва опомена односи се на управљање отпадом. Наиме, Европска комисија позвала је Хрватску да поступи у складу са Оквирном директивом о отпаду и претходном пресудом Суда ЕУ, преносе хрватски медији.

Суда ЕУ пресудио је 2. маја 2019. да је Хрватска више од 140.000 тона производног остатка од обраде силикоманганске троске погрешно квалификовала као "нуспроизвод", а не као отпад на локацији Биљане Доње.

Хрватска није обезбиједила да се тим отпадом управља на начин који не угрожава здравље људи и не штети околини, преноси "Дневник.хр".

Хрватска је, заједно са Аустријом, Финском и Луксембургом, добила званичну опомену, због неправилно преношења одређених елемената правила ЕУ о борби против тероризма.

Правила укључују одредбе о инкриминисању и санкционисању кривичних дјела повезаних са тероризмом, као што је путовање у иностранство ради почињења кривичног дјела тероризма, враћање у ЕУ или путовање унутар ЕУ ради таквих активности, обучавање у сврху тероризма и финансирања терористичких активности.

Хрватска је, заједно са Финском, званично опоменута и због недостатака у вези са Европским налогом за хапшење. Поступак је покренут против те двије земље јер нису пренијеле у своја законодавства оквирну одлуку о Европском налогу за хапшење и поступцима предаје између држава чланица.

Хрватска, Малта и Мађарска званично су опоменуте због неправилног преношења Директиве о системима осигурања депозита. У складу са правилима ЕУ, системи осигурања депозита штите штедњу депонената гаранцијом депозита у износу до 100.000 евра и помажу у спречавању масовног повлачења депозита у случају пропасти банке, што може довести до финасијске нестабилности.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана