Загреб да престане са протјеривањем миграната

Срна
Загреб да престане са протјеривањем миграната

Лондон - Хрватска треба смјеста да престане са противзаконитим протјеривањем миграната и тражилаца азила у БиХ, што се у појединим случајевима врши и употребом силе, наводи се у отвореном писму које је организација "Хјумен рајтс воч" упутила хрватском предсједнику Колинди Грабар Китаровић.

"Хјумен рајтс воч" и друге невладине и међувладине организације, укључујући Агенцију УН за избјеглице /УНХЦР/ и Савјет Европе, редовно су изражавале забринутост због насиља хрватских граничних службеника на граници Хрватске и БиХ.

У отвореном писму, које је објављено на интернет страници организације, наводи се да је Китаровићева током недавног интервјуа за швајцарску телевизију СРФ признала да хрватска гранична полиција од 9. јула противзаконито протјерује мигранте, што је супротно од ранијих изјава хрватских службеника, који су одбацивали оптужбе о насиљу према мигрантима.

Из организације су поручили да признање Китаровићеве одговара сазнањима "Хјуман рајтс воча", УНХЦР-а и других организација.

"Загреб мора да престане са противзаконитим потискивањем и насиљем према мигрантима на хрватским границама. Хрватски гранични службеници малтретирали су стотине, можда и хиљаде миграната и азиланата, који заслужују обештећење и правду", изјавила је истражилац "Хјумен рајтс воча" за Балкан и источну ЕУ Лидија Гал.

"Хјумен рајтс воч" је у децембру прошле године објавила извјештај о томе како хрватски гранични службеници приводе мигранте на територији Хрватске и шаљу их назад у БиХ, те да у појединим случајевима то раде уз употребу силе.

Организација је тада скренула пажњу да се хрватски службеници у појединим случајевима насилно понашају и према женама и дјеци.

У писму се наглашава да би предсједник Хрватске и хрватска Влада требало смјеста да предузму мјере како би понашање хрватских службеника било у складу са међународним законом о избјеглицама и законима ЕУ, а да би Унија требало да провјери рад Европске агенције за граничну и обалску стражу /Фронтекс/, чији је циљ осигуравање да се земље понашају у складу са европским законима и основним људским правима.

"Европска комисија би требало да иницира покретање законске процедуре против Хрватске, због кршења европских права", додаје се у писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана