За васкршње празнике поштовати мјере против вируса корона

Срна
За васкршње празнике поштовати мјере против вируса корона

ЦЕТИЊЕ - Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве у Црној Гори позвали су вјернике да васкршње празнике проведу поштујући препоруке Министарства здравља Црне Горе и Координационог тијела за борбу против заразних болести.

У саопштењу се наводи да се са Васкрсом ове године, "а по Божијем допуштењу, поклапа и невиђено искушење пријетеће пандемије вируса Ковид-19", које је захватило цијели свијет, па и Црну Гору.

“Број заражених особа из дана у дан се повећава, а самим тим и мјере надлежних државних и здравствених институција су све строже - у погледу народног кретања и сабирања на једном мјесту”, истичу Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка.

Из Митрополије и Епархије да указују да оно што Црква, кроз двијехиљадегодишњу историју, кроз сва страдања и патње, личне и колективне није заборавила, а што и данас, при овом свечовјечанском страдању свједочи, јесу ријечи истине Христове.

“Зато вас и ми све, очински позивамо, да, поред те непоколебиве вјере у Христа као Хљеб вјечног живота, овогодишње чекање васкршњих празника, поред утврђеног молитвеног и великопосног правила, бринући о здрављу душе, проведемо и у дисциплини коју налажу компетентне здравствене службе за здравље тијела”, наводи се у саопштењу.

Из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке СПЦ подсјећају да је су пред православним вјерницима још три недјеље до Васкрса.

“Проведимо их у љубави према Богу и према ближњима, већином у својим домовима, пред својим породичним иконама, са зажегнутим тамјаном и кандилом, и са молитвеником и Светим Писмом – у рукама. Претворимо свој дом у храм Божији, а своје срце и душу у обиталиште Духа Светога, кроз ослобођење од богомржње и братомржње, зависти, злобе и сваке нечистоте духовне и тјелесне. Није случајно да је апостол Павле назвао породицу ждомаћом црквомж”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће свештеници наћи начина, у договору са органима јавнога реда, да општенародне молитве, служе у храмовима, привремено – без присуства већине народа.

“Имена свих живих и умрлих, па и свакога од вас, биће на тим службама поменута. На свакој литургији се молимо жза живот свијета и спасењеж, жза болесникеж, приносимо жову разумну службу за васељену, за свету, саборну и апостолску Цркву, за присутне и оправдано одсутне… за сваку земљу и град, за патнике, путнике, заробљенике, сужње, прогнаникеж. Приносимо дарове жради свих и за свеж”, наводи се у саопштењу.

Из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, у вези са духовним потребама вјерника, посебно везаним за Свето Причешће, моле вјернике да буду у контакту са надлежним парохијским свештеником, по чијим духовним упутствима треба да воде духовни живот у предстојећим данима.

“Благодарећи развоју савремене технике, велики број црквених служби моћи ћете ових дана пратити како путем интернета, тако и путем програма Радија Светигоре и Милешеве, наших епархијских сајтова, Телевизије жХрамж, као и путем медија других помјесних православних цркава”, наводи се у саопштењу.

Из Митрополије и Епархије позивају вјернике да појачају своје молитве у ове великопосне дане.

“Покажимо храброст, смирење, љубав и стрпљење који су нас красили у данима одржавања свенародних литија и који су били прва и најважнија одлика наших светих и благочестивих предака, од којих смо и наслиједили ову вјеру у бесмртност и вјечно људско достојанство”, додаје се у саопштењу.

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка поручују да је управо пост “онај који нас учи тој саможртвеној љубави, која је лијек од сваког вируса, па и од овог допуштеног од Бога не би ли се људи покајали и излијечили од опаке саможивости и вјере у смрт и ништавило”.

“Будимо увјерени да ће сваки наш труд, спроведен са благословом и послушношћу, поготово наше богољубље и братољубље, које наши љекари и медицински радници ових дана, као и вазда, несебично показују, Господ стоструко умножити у данима који су пред нама, дај Боже и вавијек вијека. Бог ће дати, да све буде добро, и да се, по ко зна који пут, Живот покаже јачим од смрти”, наводе Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка у заједничком саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана