"За дом спремни!" - јачи и од предсједника врховног суда

Срна
Foto: Илустрација

РИЈЕКА - Упркос ставу предсједника Врховног суда Хрватске Радована Добронића, који поручује да нема разумијевања за усташки поздрав "За дом спремни!", мале су шансе да тај слоган буде забрањен.

Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус мјесецима покушава да прогура у Хрватском сабору закон о забрани усташког поздрава, под којим је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској (НДХ), сателиту њемачких нациста.

Већ мјесецима Краус чека да га прими премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Међутим, мала је вјероватноћа да ће Пленковић, који је лидер ХДЗ-а, и странка на чијем је челу икада пристати да се у Кривични закон унесе одредба према којој би се јавно истицање усташких знамења кажњавало затвором од шест мјесеци до три године.

Да би закон прошао, предлагачи су уз усташке симболе ставили и четничка обиљежја, али резултат је исти.

Ништа боља ситуација није ни након изјаве предсједника Врховног суда Радована Добронића, који сматра да усташки поздрав треба забранити.

"Тај поздрав није допуштен и то зато јер је Уставом јасно одређено да је Хрватска настала на тековинама ЗАВНОХ-а, а поред тога је Уставни суд у више одлука о томе изнио јасан став", написао је Добронић још у програму који је израдио у сврху кандидитуре за предсједника овог суда.

Али, десно оријентисане странке у Хрватској, рачунајући и највећу ХДЗ, не желе да се одрекну усташког поздрава јер велики дио њиховог бирачког тијела има разумијевање за некадашњу усташку државу.

Чак је министар правосуђа и управе Иван Маленица поновио да Влади Хрватске и ХДЗ-у није прихватљив Краусов приједлог.

Тако, усташки поздрав остаје дио хрватске баштине без обзира на чињеницу да су га изговарали највећи злочинци и кољачи НДХ док су вршили покоље над Србима, Јеврејима и Ромима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана