Вуковић: Укидање такси прилика за извоз вишка робе

Срна
Вуковић: Укидање такси прилика за извоз вишка робе

САРАЈЕВО - Одлука привремене приштинске владе о укидању царинских стопа на сировине, а за пар дана и на осталу робу, прилика је за БиХ да врати тржиште Космета и да извезе робу која јој је вишак, изјавио је Срни предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић.

"Ми смо и раније указивала на тај проблем и интензивно смо се борили да се таксе које је увела приштинска власт укину, посебно за БиХ, самим тим што је привреда наше земље била колатерална штета политичких проблема", рекао је Вуковић.

Гледајући ситуацију у којој се БиХ налази узроковану вирусом корона, он је истакао да би се извоз из БиХ на тржиште самопроглашеног Косова могао нормално наставити, уколико постоји захтјев за одређеним робама.

Вуковић је подсјетио да је увођењем такси БиХ забиљежила губитке од око 135 милиона КМ за робе које нису извезене на ово подручје.

Према његовим ријечима, самопроглашено Косово је у кризној ситуацији, јер нема никакву производњу и принуђено је да доста роба увози, што је прилика да се извезе неки вишак робе које има БиХ.

 "Ово је прилика да се покушамо вратити у те маркете које смо изгубили прије годину дана", рекао је Вуковић.

Привремена влада самопроглашеног Косова донијела је у петак, 20. марта, одлуку о селективном укидању царинских стопа на робу из централне Србије и БиХ, којом су укинуте царинске стопе на сировине.

 Одлука о укидању царинских стопа на осталу робу ступиће на снагу 1. априла, саопштено је из кабинета премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана