Вуковарски ветерани причали ђацима своје виђење рата: “Срби су убице и смрдљиве звијери”

Index.hr
Вуковарски ветерани причали ђацима своје виђење рата: “Срби су убице и смрдљиве звијери”

СПЛИТ - У основној школи у Жрновници, недалеко од Сплита, вуковарски ветерани Дамир Плавшић и Дамир Маркуш извели су музичко-сценски спектакл “Битка за Вуковар” у којем су небројено пута спомињали силовања, убијања трудница, а нису избјегли ни националистичке стереотипе.

Све ово догађало се у петак поподне ван редовне наставе на молбу жрновничког Мјесног одбора, у школској просторији пред бројном дјецом, пише “Index.hr”.

Било је морбидно, жали се један родитељ, па прича како су пред почетак приредбе дјеци навучени плаштови, потом су поредани у врсту, а у рукама су, у замраченој сали, држали лампионе.

Плавшићево предавање је, свједочи даље, било у истом тону, пуно мрака, страхова и националних генерализација. “Индекс” има тонске записе дијела предавања који потврђују ове ријечи.

Плавшић на снимку прича: “Описујем како су се према нама односили у три српска логора. За њих смо били, а нажалост још смо, само усташе и кољачи српске дјеце. Газили су нас, млатили су нас свиме што су имали”, говорио је Плавшић основцима.

Потом је питао дјецу има ли међу њима шеснаестогодишњака, али нико се није јавио. Свеједно, наставио је с мучним детаљима.

- На Овчари је убијен један дјечак од 16 година. На Овчари су убили трудницу у седмом мјесецу трудноће. Прије тога су је мучили, силовали, а онда су је убили тако што су јој пуцали у плод - рекао је Плавшић.

У другом тонском запису, у посједу “Индекса”, Плавшић се грози актуелне ситуације у Вуковару.

- Душа града Вуковара још крвари. Данас је у граду Вуковару најтеже женама које су након пада града Вуковара биле силоване. На њима су се иживљавале прљаве, смрдљиве, брадате звијери, сатима су их силовали, прелазили су преко њих, пљували су их, мучили су их - испричао је основцима Плавшић.

У  марту ове године “Новости” су под насловом “Ужитак убијања пред дјецом” објавиле да су “Министарство науке и образовања и Агенција за васпитање и образовање одобрили да се широм Хрватске одржава представа 'Битка за Вуковар' у којој се пред школском дјецом говори о ужитку убијања непријатеља као 'прљавих, смрдљивих, брадатих наказа'“. Одговор је стигао и из министарства.

- Примили смо 27. јануара 2017. допис Удружења бранитеља са захтјевом за верификацијом музичко-сценске представе “Битка за Вуковар - како смо бранили град и Хрватску”, те је затражило стручно мишљење Агенције за васпитање и образовање, која је дала позитивно мишљење - саопштили су из министарства. 

“САМО ГОВОРИМО ИСТИНУ”

Дамир Плавшић каже да Дамир Маркуш и он у представи говоре “само истину” и с њом обилазе свијет. Похвалио се с више од 90.000 гледалаца у 197 градова у Хрватској и свијету. Представу назива изразито антиратном и додаје да дјеци и гледаоцима на крају говоре да на све начине избјегавају сукобе и да их рјешавају мирним путем и договорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана