Вуковар поново неће ћирилицу

Г.С.
Вуковар поново неће ћирилицу

ВУКОВАР - Градско вијеће Вуковара поново је подржало закључак градоначелника Ивана Пенаве да још нису створени услови за проширење права српској националној мањини.

О степену разумијевања, солидарности, сношљивости и дијалога међу грађанима Вуковара се одлучује сваке године у Градском вијећу, а и ове године је са 12 гласова за и шест против подржан закључак градоначелника да још није вријеме за ћирилицу у Вуковару.

Закључак је донесен након вишечасовне расправе чланова вијећа, а Пенава је ово образложио тиме да још нису процесуирани ратни злочини.

У закључку који преносе хрватски медији се наводи да "када су још запостављена темељна људска права великој већини грађана Вуковара свих националности који су се успротивили великосрпској агресији 1991. године и то право на људски живот, људско достојанство и људску слободу системским одгађањем провођења поступака против починилаца ратних злочина, нису учињени потребни предуслови за признавање нових посебних права у оквиру равноправне употребе језика и писма српској националној мањини".

Посланик СДСС-а Срђан Колар је рекао да натписи са називима у Вуковару још нису означени по Уставном закону о правима националних мањима.

Министар правосуђа Иван Маленица каже да се, према ономе што он зна, Закон о употреби језика и писма националних мањина већ примјењује у Вуковару, али не у пуној мјери.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана