Владика Јован: Обнова храма у кућанцима - обнова повјерења

Срна
Владика Јован: Обнова храма у кућанцима - обнова повјерења

ДОЊИ МИХОЉАЦ - Његово преосвештенство владика пакрачко-славонски Јован поручио је данас да обнова православног храма Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима код Доњег Михољца, у родном мјесту блаженопочившег патријарха Павла, мора бити обнова међусобног повјерења српског и хрватског становништва.

“Обнова храма, у коме је крштен патријарх Павле, јесте почетак те обнове љубави, повјерења и живота”, рекао је владика Јован новинарима након освештања храма у Кућанцима који је био срушен у протеклом рату.

Владика Јован је истакао да су овакви храмови срце сваког мјеста, краја и човјека.

Он је указао да је патријарх Павле оставио велики траг унутар Српске православне цркве, али и планетарно.

“Много пута сам сам био с њим на Космету и заједно радио. Знам какво је поштовање тадашњи врх планете према њему исказивао. Мислим да оно и данас траје”, рекао је епископ Јован.

Он је нагласио да ће бити обновљено имање на коме је рођен патријарх Павле како би постало мјесто молитве и ходочашћа, као и међусобних сусрета и разговора.

Владика Јован је захвалио свима који су дали добротворне прилоге за обнову храма у Кућанцима и додао да је дио прилога дошао из Патријаршије из Београда, из Фонда патријарха Павла, дио из општине Магаденовац, а остало су били лични прилози људи.

Парох слатински Драган Гаћеша рекао је да обнова храма у Кућанцима много значи овдашњим православним вјерницима, а нарочито их радује што је Његова светост патријарх српски Иринеј дошао да освешта овај храм и пошаље поруку мира, толеранције и суживота.

“Кућанчани су поносни и што је блаженопочивши патријарх Павле из њиховог села. Чувају успомену на њега и вјеру Христову и светосавску, чијим путем је ишао”, рекао је Гаћеша.

Он је навео да у храм у Кућанцима и на имање гдје је рођен патријарх Павле долазе људи из цијеле Европе и свијета, из Србије и Републике Српске.

“У Кућанцима имамо 15 дјеце што је нада да ће овдје и даље живјети српски православни живаљ заједно са браћом католицима који су много помогли да се храм обнови”, рекао је Гаћеша.

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима Свету архијерејску литургију, у оквиру обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Епархији пакрачко-славонској и 270 година овог храма.

Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут је из темеља с обзиром да је миниран и потпуно уништен за вријеме протеклог рата, а обнова је трајала око 10 година.

Блаженопочивши патријарх српски Павле се родио у Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији као Гојко Стојчевић. Студирао је у Београду, 1957. године постао је владика рашко-призренски, а 1990. је изабран за патријарха СПЦ, коју је водио 19 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана