Владика Јоаникије подржао народ у одбрани Сињајевине

Срна
Владика Јоаникије подржао народ у одбрани Сињајевине

ПОДГОРИЦА- Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије посјетио је и подржао народ који је устао да одбрани своју благословену планину Сињајевину, која је хранила и отхранила, сачувала њихове претке кроз многа покољења.

"Сви смо везани за ову гору, смјештену између великих светиња, манастира Мораче, Добриловине, Светих арханђела на Тари, манастира Подмалинско. Сама планина има још три светиње; горе на врху је Црква Светог Василија Острошког и двије цркве Светог архиђакона Стефана", рекао је владика Јоаникије, који је на празник Преподобне мати Параскеве посјетио мјештане на катунима Сињајевине, који ових дана бране планину од најављених војних вјежби.

Епископ Јоаникије је нагласио да је ово благословена и света гора.

"Овдје су топоними Светог Саве, који нас везују за наше дубоко предање, памћење и искуство. Осим тога, дужни смо пред Богом и пред људима, пред свим законима ове државе, да бранимо чистоту воде, чистоту ваздуха, ове траве и животиње, да омогућимо нашој и будућим генерацијама да овдје долазе, да се овдје лијече, да овдје јачају свој дух, да развијају сточарство, да беру љековите траве и да никоме не дозволе да загади ову свету гору која толико значи за Црну Гору, посебно, за оне који овдје издижу и хране се од ове благословене планине", навео је владика Јоаникије.

Владика, који се ријечју подршке обратио на живописном локалитету Савина вода, гдје је, на раније изражену жељу народа, јуче обављено саборно крштење, новим члановима Цркве је честитао крштење и миропомазање, истичући да овај свети чин представља посебан догађај у животу сваког хришћанина, објавила је Епархија будимљанско-никшићка.

"Овдје смо данас на освештаној гори Сињајевини која је између старих српских светиња. По томе се види да је и она у њиховом средишту света и благословена гора. Данас смо набројали неколико топонима, који су везани за име Светог Саве и, ево, на Савиној води, данас, крстисмо десет нових хришћана, од моје генерације, па до ове дјеце. Хвала Богу, они су сада сви постали дјеца Божја без обзира на године", навео је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је поручио да је света вјера православна извор сваког добра.

Епископа Јоаникија поздравио је сабрани народ, који, већ десетак дана даноноћно протестује против најављених војних активности на овој јединственој планини која, осим што припада биосфери кањона Таре, представља други највећи пашњак Европе и под заштитом је Унеска од 1977. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана