Владика Јоаникије: Јасеновац - збирно име новог Српског страдања

Срна
Владика Јоаникије: Јасеновац - збирно име новог Српског страдања

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истакао је данас поводом обиљежавања новојављених јасеновачких мученика да је Јасеновац збирно име новог страдања српског народа.

Владика Јоаникије је подсјетио да је прије десетак година Српска православна црква препознала и прославила Свете новомученике јасеновачке, а са њима и све оне који су невино пострадали: мученике из Дола, Велике, Горњег Полимља, дјецу коју су Хитлерове јединице убиле без милости, а са њима дјевојке, младиће, старце, жене и труднице, пребиловачке, корићке, јадовинске и многе друге мученике.

- Први од наших свештеника који је гласно проговорио о нашим новим жртвама, био је недавно упокојени, владика Атанасије, и митрополит Амфилохије - истакао је владика Јоаникије, који је данас служио литургију пређеосвећених дарова у манастиру Ћелија Пиперска надомак Подгорице.

Он је указао да митрополит Амфилохије не само да је проговорио него је и сваку стопу мученичку цјеливао, а како се приближавао својој кончини све се више и удубљивао у голготску тајну страдања српског народа на Косову и Метохији и свуда.

- А, и он сам се све више удубљивао у тајну Христовог распећа и страдања, и људског страдања, људских патњи, а и сам је патио у Црној Гори. Душа напаћена за Христа. Заиста ако је ико испио чашу страдања Христових као апостол у наше дане то је био митрополит Амфилохије - рекао је владика Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске.

Говорећи о данашњој прослави новојављених јасеновачких мученика у Славонији, владика Јоаникије рекао је да су данас у мислима са Његовим преосвештенством епископом пакрачко-славонским Јованом и распетим народом и монаштвом у Славонији.

- Наш народ недавно је показао сву љепоту и снагу наше вјере, те да су нам Свети Василије Острошки, Свети Стефан Пиперски и сви Свети новомученици који су за вјеру пострадали, дали снаге да вјеру очувамо - рекао је владика Јоаникије.

Он је истакао да Господ открива своје тајне свима онима који га љубе и даје им снагу не само да вјеру своју чувају, образ, поштење и традицију, коријене, него им даје снагу да свједоче љубав Божију, Јеванђеље Божије, у сваком времену.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана