Владика Јоаникије: Безбројна чудеса Светог Василија Острошког

Срна
Foto: Срна

ПОДГОРИЦА - Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истакао у бесједи о Светом Василију Острошком Чудотворцу да су безбројна чудеса овога светитеља који је и данас присутан у свом народу.

„Безбројна су његова чудеса, а једно од највећих или, боље речено, највидљивијих чудеса су литије, почевши од оне литије кад је походио свој завичај, Требиње и Мркоњић, гдје му се подиже манастир, окупио Херцеговину и остале српске крајеве. То је био величанствен догађај“, навео је владика будимљанско-никшићки.

Владика је указао да је Острошки и Тврдошки Чудотворац и послије упокојења стално присутан у свом народу, што је посебна благодат појединих Божијих угодника.

„Видимо да је присутан и у ово наше вријеме, као и у свим претходним временима“, нагласио је епископ Јоаникије, који је учествовао у раду дводневног Међународног научног скупа „Свети Василије Острошки - 350 година од престављења“, одржаном у манастиру Острог, Никшићу и Требињу.

Владика Јоаникије је истакао да Свети Василије увијек храбри људе и никада им не дозвољава да клону, већ их подиже и васкрсава, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке.

„Око ћивота Светог Василија наш народ је добио снагу да се избори са неправдом, злом и пакошћу претходних власти. Ту се показало како је жива веза потомака са прецима, и не само жива, него и живоносна“, рекао је владика Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.

Према његовим ријечима, острошки светитељ се апостолским дјеловањем у својој цркви водио стопама Господњим, извршавао и настављао дјело Христово, благодаћу Светог Духа руковођен у све дане свог живота.

„Господ нам је, након ужасног догађаја спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, послао утјеху у личности Светог Василија. То вријеме, иако је било вријеме робовања и страдања, било је и вријеме стварања великих подвижника, црквених дјелатника. То нас је спасило, уздизало и чувало. Та отменост, духовност и култура се види свуда“, истакао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је подсјетио да је Свети Василије Острошки столовао
20 година у Никшићу, гдје му је епископска столица била у Манастиру Светог Димитрија, у мјесту Попи, од којег је остао само један потпорни зисд, али као сједиште светитеља заслужује посебну пажњу.

„Све је порушено и разнесено, али имамо увјерљива свједочанства о томе. Блаженопочивши митрополит Амфилохије нам је оставио завјештање да тај манастир обновимо, даће Бог“, рекао је епископ Јоаникије.

Он је изразио наду да ће Организациони одбор Међународног научног скупа, који су организовали Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка и Епархија захумско-херцеговачка, са стручношћу, преданошћу и озбиљношћу радити и на издавањузборника радова, те да ће то бити монументално дјело, што и заслужује Свети Василије Острошки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана