Више стотина антифашиста протестовало, ухапшен лидер А-ХСП

Срна
Више стотина антифашиста протестовало, ухапшен лидер А-ХСП

Загреб - Више стотина антифашиста протестовало је данас у Загребу због намјере проусташке Аутохтоне - Хрватске странке права (А-ХСП) да одржи скуп, који им је раније забранила хрватска полиција уз образложење да би то могло узнемирити већи број грађана.

Хрватски медији јављају да је у Загребу приведено више лица, али да се не зна којој групи припадају.

Иако се "страначка војска" А-ХСП-а није појавила на тргу јер им је хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић забранио окупљање, тамо су око подне дошли антифашисти који су развили транспарент "Уједињени против фашизма" и узвикивали антифашистичке пароле.

Полиција је била видљива на цијелом тргу, а између демонстраната и грађана направила је тампон зону.

Чланови екстремног А-ХСП-а су умјесто постројавања своје "страначке војске" на Тргу бана Јелачића цијели сценарио намјеравали да одрже испред гроба Анте Старчевића у Шестинама, али ни то им није у потпуности успјело, јер им се није појавило страначко руководство.

Постројили су се само испред цркве и врло брзо напустили подручје.

Према полицијским информацијама, приведено је најмање пет лица, а према незваничним информацијама, међу њима је предсједник А-ХСП-а Дражен Келеминец.

За сада, како се наводи, није познато због чега су одведени у службене просторије и којој групи припадају.

Остојић је раније рекао да неће бити протеста А-ХСП-а, јер је у супротности са свим основним вриједностима, истичући да се "страначка војска" не може постројавати на Тргу бана Јелачића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана