Ветерани: Поздрав “За дом спремни” брани дигнитет хрватског народа

Агенције
Ветерани: Поздрав “За дом спремни” брани дигнитет хрватског народа

Загреб - Збор удружења ветерана хрватских гардијских јединица одбацио је судску пресуду о незаконитости усташког поздрава “За дом спремни”.

Након одлуке суда да музичара Марија Росу прогласи кривим и осуди на новчану казну, јер је пјевао пјесму “Бојна Чавоглаве” у којој се наводи усташки поздрав, хрватски “бранитељи” су саопштили да им оваква пресуда и, како наводе, непрекидно тенденциозно повезивање симбола рата деведесетих са оним из Другог свјетског рата, ствара “немир, нерасположење и узнемиреност”.

Оваквим “политичким пресудама” крше се закони Републике Хрватске, тврди Збор удружења ветерана хрватских гардијских јединица, који сматра да је поздрав ХОС-а “За дом спремни” регуларан.

Хрватски ратни ветерани сматрају да се пресудама које забрањују усташки поздрав напада “морални дигнитет хрватскога народа и свих грађана Републике Хрватске”, преноси портал “Народ.хр”.

“Марко Перковић Томпсон /аутор пјесме “Чавоглаве”/ није само учествовао као војник у жДомовинском ратуж, већ је одбрани допринио и својом пјесмом”, наводе хрватски “бранитељи”.

Виши прекшајни суд је образложио да је “поздрав у облицима жЗа домж и жЗа дом спремниж, без обзира на изворно хрватско књижевно и поетско значење... кориштен као службени поздрав усташког покрета Независне Државе Хрватске који је настао од фашизма и који је утемељен на расизму и тиме симболизира мржњу према људима различите расе, вјерског или етничког идентитета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана