“Веритас”: Због недостатка доказа Драгутин Хајду ослобођен оптужбе

Срна
“Веритас”: Због недостатка доказа Драгутин Хајду ослобођен оптужбе

БЕОГРАД- Жупанијски суд у Осијеку је, након проведеног кривичног поступка, због недостатка доказа ослободио Драгутина Хајдуа (71) оптужбе да је починио ратни злочин против цивила у Вуковару 1991. године, саопштио је Документационо информациони центар “Веритас”.

Хајду је ухапшен 16. марта прошле године на лондонском аеродрому приликом повратка у Канаду, гдје живи са породицом, на основу европског налога за хапшење због сумње да је починио ратни злочин у Вуковару у новембру 1991. године, односно да је са још два лица злостављао малољетног Синишу Рајковића, који је усљед тога преминуо.

Једини свједок који је теретио Хајдуа била је бивша жена његовог брата Стјепана - Ружица Ердељи, која га је први пут пријавила неколико дана прије хапшења када је сазнала да се вратио из Канаде у Вуковар.

“Иако је тврдила да је очевидац догађаја, на реконструкцији се испоставило да просторија коју је описала као мјесто злочина и не постоји, због чега је суд њен исказ оцијенио невјеродостојним и неистинитим”, наведено је у саопштењу.

Из “Веритаса” поручују да зачуђује некритичка оцјена њеног исказа од надлежног тужиоца, који је само на основу њене изјаве, без икакве провјере, “брзом брзином” отворио истрагу против Хајдуа и одредио му истражни затвор, те за њим расписао европски налог за хапшење.

Истовремено је указано да је овакво некритичко понашање органа гоњења према Србима и онима који су били на њиховој страни у току оружаног сукоба у Хрватској током деведесетих прошлог вијека више правило него изузетак.

“Многи од њих су похапшени и процесуирани по истом моделу - неки комшија када види Србина повратника отрчи у полицијску станицу или код тужиоца и измисли му неки ратни злочин, што је довољан доказ да се непожељни комшија стрпа у затвор на неодређено вријеме”, наведено је у саопштењу.

Хајду је мађарске националности, ожењен српкињом и у протеклом рату је био на српској страни.

Према информацијама које је “Веритас” добио од породице, Хајду је веома тешко проживљавао екстрадициони затвор у Великој Британији, у којем се и разболио и пао у тешку депресију, због чега је и затражио да га што прије изруче у Хрватску, гдје је био у истражном затвору све до јуче.

У саопштењу се додаје да је за убиство малољетника пред Жупанијским судом у Вуковару прије 21 годину суђено Стевану Цурнићу, за шта је и осуђен на 15 година затвора, а да нико у том поступку није ни споменуо име Драгутина Хајдуа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана