Веритас: Процесуирање Срба у Хрватској постало свакодневна појава

Танјуг
Веритас: Процесуирање Срба у Хрватској постало свакодневна појава

БЕОГРАД - Процесуирање Срба за ратне злочине пред хрватским правосуђем, укључујући и хапшења, екстрадиције, суђења, отпуштања из затвора, постала је свакодневна и уобичајена појава за коју више ни медији нису заинтересовани, што потврђује и недавна екстрадиција Драгутина Хајдуа (70) из Вуковара коју нико није објавио, саопштио је данас документационо информациони центар Веритас.

У саопштењу које је потписао предсједник Саво Штрбац наводи се да је прије два дана Велика Британија изручила Хрватској Хајдуа, иначе мађарске националности, којег је 16. марта ове године бртитанска полиција ухапсила на лондонском аеродрому Хитроу на основу међународне потернице расписане од стране хрватског правосуђа.

Њега Жупанијски суд у Осијеку терети да је 21. новембра 1991. године у Вуковару, као припадник српских паравојних формација, заједно са још три особе у Вуковару злостављао 15-годишњег Синишу Рајковића и при том га лишио живота.

За то дјело је суђено Стевану Цурнићу који је за њега осуђен на 15 година затвора, а нико у то поступку није ни споменуо име Драгутина Хајдуа.

Породица наводи да је Драгутинова жена српске националности и да је у рату био на српској страни, али да није чинио никакве злочине, као и да је увјерена да га је пријавила бивша жена његовог рођеног брата из освете због развода са његовим братом.

Додаје се да је он почетком марта, прије хапшења у Лондону, боравио у Вуковару гдје му је обновљена и кућа, и гдје је сређивао разне папире због чега је одлазио и у полицију, а за то вријеме, као ни прије 15 година, није имао никаквих проблема са органима кривичног гоњења.

Веритас подсјећа да је у овој години ухапшено осам особа из бивше РСК по хрватским потерницама због ратних злочина, од којих је четворо ухапшено ван Хрватске, а један у Хрватској приликом уласка из Мађарске, док су тројица ухапшена на подручју Хрватске.

Такође, на основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 178 Срба, од којих су 66 екстрадирана у Хрватску, а против 25 њих поступак је обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну.

Тренутно се у хрватским затворима због кривичних дјела ратних злочина налази 31 особа српске националности, припадника бивших ЈНА и СВК, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана