Веритас издао књигу о процесима за ратне злочине у Хрватској

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Документационо-информациони центар Веритас издао је књигу “Процесуирање ратних злочина почињених у Хрватској 1991-1995 - Преглед и анализа”, која документује податке о 3.706 процесуираних особа за ратне злочине, а аутор је предсједник Веритаса Саво Штрбац.

Говорећи за Танјуг, Штрбац је истакао да је књига направљена у облику енциклопедије, да су судски случајеви сведени на разумну мјеру, која може сваком заинтересованом да пружи информацију врло брзо.

Како је навео, у књизи се налази ко је процесуиран, за које ратне злочине, као и када је отворена истрага, подигнута оптужница, сам опис дјела, те када су изречене првостепене и другостепене пресуде.

У књизи се може видјети, како је казао, и када је неко од оптужених ухапшен, изручен, те дужина затворске казне, као и ко је умро у затворима, наводећи да су у 99 одсто случајева у књизи комплетни подаци које су прикупљали на различите начине.

"Логораши који су и сами били процесуирани, када изађу из затвора достављали су нам или доносили документацију. Они су нама давали информације, као и ми њима информације које су њих интересовале", објаснио је Шртбац напомињући да на тој основи функционише "Веритас".

Он је подсјетио да је"Веритас" невладина организација чији је пун назив "Документационо-информациони центар Веритас" и да је основана у јеку грађанског рата у Книну 1993. године.

Велики број особа, чија се имена налазе у књизи, процесуирано је за ратне злочине пред хрватским судовима, док је 117 особа процесуирано у Србији, међу којима су 54 особе хрватске националности, док су, према ријечима Штрбца, остали процесуирани Срби.

Књигом су обухаћени и предмети који се воде пред судовима у Подгорици и Сарајеву.

"У књизи се налази и 22 случаја која су била процесуирана пред Хашким трибуналом за злочине почињене на подручју Хрватске. Међу њима је било седам Хрвата и сви су ослобођени, док је 15 Срба, који су били војни команданти, роководиоци или функционери, осуђено или су умрли чекајући пресуде" истакао је аутор књиге.

Штрбац се осврнуо на прегледност књиге и истакао да су, ради лакшег сналажења, направили индекс од 5.500 имена међу којима су и процесуирани и жртве тих ратних злочина, напомињући да књига има 2.500 фуснота које се позивају на конкретан документ.

"Рекао бих да је за преко 95 одсто докумената изворно из хрватских судова, тужилаштава и других органа, како би информације биле што аутентичније" казао је Штрбац и додао да су подаци у књизи до краја 2021. године, те да је њихов план да на крају сваке године издају додатак са подацима за одређену годину.

Штрбац је истакао да у склопу "Веритаса" покушавају да докажу да Хрвати кроз описе дјела сврставају нешто што није ратни злочин у то кривично дјело, те да наводе да је убијање животиња и крађа бијеле технике ратни злочин, као и да су за та дјела осудили људе и квалификовали као ратни злочин.

"Историчари који су писали рецензије и који су говорили на промоцији књиге, сматрају да је ово материјал који ће користити многи научници, који се баве историјом, демографијом, социјологијом и правом, као и да ће то бити незаобилазна књига", казао је Штрбац.

Он је закључио да књига "позив" да се настави са истраживањем рата деведесетих на подручју Хрватске и нада се да ће она бити подстрек многим другим научним радницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана