Велике промјене у закону о саобраћају у Словенији

Танјуг
Велике промјене у закону о саобраћају у Словенији

ЉУБЉАНА - Словеначки парламент усвојио је Резолуцију о националном програму безбједности на путевима у наредних седам година, који подразумијева ограничење брзине кретања на 30 километара на час на више путних праваца, а дозвољена количина алкохола у крви биће нула.

Нове мјере би требало да обезбиједе то да до 2030. на путевима не погине више од 50 људи и да у несрећама не буде више од 400 повријеђених.

Резолуција предвиђа и развој инфраструктуре како би се додатно промовисало безбједносигурно коришћење јавног превоза, пјешачење, бициклизам и други облици мобилности.

Уједно се планира проширење подручја с највећом допуштеном брзином од 30 километара на сат и подручја умјереног саобраћаја, посебно у близини школа, вртића, на раскрсницама јавног путничког саобраћаја и насељеним мјестима.

Резолуција, између осталог, предвиђа пооштравање закона за повратнике у саобраћајним прекршајима и могућност подизања одштетног захтјева за изазивање тешке саобраћајне несреће због алкохола или дрога са 13.560 евра на 130.000 евра, пренијела је словеначка Н1 тв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана