Велике промјене од поноћи на аеродромима у Хрватској

ГС
Велике промјене од поноћи на аеродромима у Хрватској

ЗАГРЕБ - Аеродроми у Хрватској спремни су за улазак у шенгенски режим, а велике промјене догодиће се данас у поноћ, с љетњим редом летења, преносе хрватски медији.

Путници унутар ЕУ више неће морати да чекају на граничну контролу, све ће ићи брже и проточније. 

Осим пораста саобраћаја, аеродроми не очекују проблеме у примјени шенгенских правила у ваздушном саобраћају те због уласка у Шенген не планирају додатно запошљавање јер оно зависи од планираног саобраћаја и броја операција авиона, преноси Хина.

"Тиме смо у ситуацији да су практично сви летови у Хрватску из земаља шенгенског простора, односно из Хрватске у земље шенгенског простора -  третирани као домаћи летови, без икаквих контрола. Када је ријеч о документима, очекујемо да ће и Шенген и еврозона у контексту припрема за нову туристичку сезону бити додата вриједност", изјавио је премијер Андреј Пленковић. 

Загребачки аеродром Фрањо Туђман, као највећи у Хрватској, за улазак у Шенген повећао је чекаонице путника у домаћем одласку, што су будући шенгенски одласци. 

Шалтере за контролу пасоша у одласку с трећег спрата терминала премјестиће на други спрат. 

У међународном доласку поставиће више киоска за предрегистрацију путника из земаља изван Шенгена, а због прерасподјеле излаза за авионе прилагодиће и систем за упућивање путника и ознака унутар терминала, преноси ХРТ.

Из Аеродрома Сплит кажу како, с обзиром на то да је пројект реконструкције и доградње путничког терминала довршен 2019. те да је садржавао и све критеријуме и услове потребне за улазак у шенгенски простор нису потребне никакве битне измјене у простору, а једина активност је премјештање пултова/кућица за граничну контролу на другу локацију у простору одлазака у путничком терминалу.

Аеродром Дубровник спроводи инфраструктурне радове у зони долазака путничког терминала за путнике из дестинација изван Шенгена и трећих земаља те припреме за увођење тзв. ЕЕС система, који би требало да се примјењује од ове године.

Аеродром Ријека за нужна инфраструктурна улагања уложио је 15 до 20 хиљада евра, напомињући да пунктови граничних контрола за путнике у доласку остају на својим позицијама, а користиће се само за путнике који долазе из земаља изван шенгенског простора. Токови путника из Европске уније и оних изван ње који су у одласку раздвојиће се уградњом преграда.

Аеродром Осијек са Шенгеном не очекује битне процедуралне и оперативне измјене јер су сви његови редовни летови унутар Шенгена, а наглашавају и да су започетом реконструкцијом путничке зграде обухваћена и правила Шенгена те сада, као и остали аеродроми прилагођавају услове с већ направљеним одређеним предрадњама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана