В.д. директора которске Гимназије слику Светог Саве неће уклонити, најавила жалбу

Срна
В.д. директора которске Гимназије слику Светог Саве неће уклонити, најавила жалбу

ПОДГОРИЦА - Вршилац дужности директора которске Гимназије Славица Ступић најавила је жалбу надлежном министарству, и истакла да слику Светог Саве из кабинета у тој образовној установи неће уклонити.

Ступићева је апеловала да надлежни преиспитају ко су људи који сједе у Просвјетној инспекцији и Управи за инспекцијске послове.

Она је навела да је изненађена рјешењем просвјетне инспекције од 14. октобра да у року од седам дана уклони слику Светог Саве из кабинета за црногорски, српски, „босански“, хрватски језик и књижевност.

Сматрала је, каже, да је „просвјетна инспекција довољно компетентна да зна шта је садржај образовно - васпитних програма и шта је историјат језика и писмености код Јужних Словена, посебно шта су Уставом загарантована људска права на слободу образовања, мишљења“.

-Питам инспекторку и надређене, ако је слика првог просветитеља на овим просторима и оснивача бројних школа, по коме су школе и славиле своју славу, религијско дјеловање, да ли директорице које у школу долазе у хиџабу, одјећи коју им вјера прописује, да ли је то религијско дјеловање или нешто друго? Немам ништа против вјерских слобода, напротив, али у том контексту, молићу, даље руке од Светог Саве - рекла је Ступићева.

Она је објаснила да се у оквиру у првом разреду Гимназије, као и свим смјеровима средњошколског образовања, обрађује житија као главна књижевна врста у оквиру средњовјековне књижевности, тако да се као дио изборног програма чита одломак из „Житија Светог Симеона“, које је написао Сава Немањић.

Ступићева је додала да се Сава Немањић, осим тога, мора поменути и у дијелу приче о историји књижевног језика, без које се не може доћи до просвјетитељства, ни Доситеја Обрадовића и Вука Караџића.

-Поступак Управе за инспекцијске послове и инспекторке Дијане Магделинић директно наводи на сумњу да се међу просвјетним инспекторима и њиховим надређеним налазе нестручни људи - закључила је Ступићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана