Устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије

Срна
Foto: Спутњик

ПОДГОРИЦА - Његова светост патријарх српски Порфирије устоличио је данас епископа будимљанско-никшићког Методија у манастиру Ђурђеви ступови код Берана.

“Владико Методије уводим вас у чин епископа будимљанско-никшићког. Постајете епископ ове епархије. Многи ће очекивати од вас, али ви ћете знати да је Христос почетак и крај. Ви ћете знати дати живи одговор, који ће бити најспасоноснији”, рекао је патријах Порфирије.

Српски патријарх је и овом приликом указао на обмане да Црква има претензије у односу на неке територије, да угрожава нечији ауторитет, да се бори за власт од овога света или да има било какве сличне тежње.

“Ти који то говоре обмањују народ. Нас заварати не могу, јер ми смо сабрани око светиње Светога Георгија, али многа наша браћа, наши сродници, у којима још није проклијало аутентично семе вере, бивају завођени. У односу на њих, проговорићу опет - дух литија је показао какав треба да буде наш став. Нека буде ко шта хоће, нека се осећа да припада ком хоће народу, ма колико понекад ми мислили другачије”, рекао је патријах Порфирије.

Владика Методије /по рођењу Љубиша/ Остојић рођен је 1. априла 1976. године у Сарајеву, као треће дјете Милинка и Драгице.

Осмогодишњу школу и прва два разреда гимназије завршио је Сарајеву одакле се усљед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу, гдје је довршио гимназијско школовање.

Дипломирао је на Економском факултету Универзитета Црне Горе 2001. године, а годину касније дошао је у Цетињски манастир, гдје је замонашен 11. јула 2004. године са именом Методије.

За намјесника Цетињског манастира постављен је 1. фебруара 2010. године, а у чин архимандрита је рукопроизведен на Петровдан 2013. године, када је и дипломирао на Православном богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи, Универзитет у Источном Сарајеву.

Магистрирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2015. године, а академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом Универзитету у Солуну, гдје је учио грчки језик и докториао на Теолошком факултету тог универзитета.

За епископа будимљанско-никшићког изабран је на овогодишњем мајском Сабору Српске православне цркве одржаном у Храму Светог Саве у Београду.

Цвијановићева пожељела владици Методију да буде поуздан и чврст ослонац

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку Његовом преосвештенству Методију поводом устоличења на мјесто епископа будимљанско-никшићког са жељом да буде поуздан и чврст ослонац даљем духовном напретку Српске православне цркве и вјерујућег народа.

“Увјерена сам да ћете у обављању ове часне дужности вјерујући народ водити као прави пастир, одговорно, посвећено и мудро, путем истинских хришћанских и светосавских вриједности”, наводи се у честитки предсједика Републике Српске.

Она је епископу Методију у то име пожељела свако добро, а честитку је упутила у своје и у име грађана Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана