Уставни суд одлучио: Ћирилица остаје у Вуковару

Агенције
Уставни суд одлучио: Ћирилица остаје у Вуковару
Уставни суд одлучио: Ћирилица остаје у Вуковару

Срби у Вуковару оствариваће битно већа права на употребу српског језика и ћириличног писма, али ће и даље постојати ограничења која произлазе из, како тврди Уставни суд Хрватске, “потребе већинског хрватског народа које извиру из још увијек живих посљедица великосрпске агресије почетком 90-тих година 20. стољећа”.

Уставни суд Хрватске је на сједници од 2. јула прихватио четири године стар захтјев за оцјену уставности Статута Града Вуковара. Захтјев је поднио саборски Одбор за људска права и права националних мањина, и то у августу 2015. године.

Уставни суд је укинуо чланак 5. Статутарне одлуке и то у дијелу који се односи на права одборника Градског вијећа Града Вуковара из реда припадника српске националне мањине о кориштењу материјала на српском језику и ћирилици, али тек када то затраже у писменој форми. Након ове одлуке Уставног суда на усмени захтјев се морају осигурати на српском језику и ћириличном писму сви материјали за сједницу Градског вијећа, те сви записници са сједница без икаквих ограничења.

Уставни суд укинуо је чланак 6 статутарне одлуке у дијелу која се односи на права грађана српске националности на начин да им се без ограничења мора осигурати достава преписа на српском језику и ћириличном писму цијелог или дијела прописа акта или докумената или штампања обрасца, ако је тај пропис, акт или документ донесен или образац израђен од стране вуковарског Градског вијећа.

Није прихваћен захтјев којим је прописано да се колективна права Срба осигурају кад се осигурају други ууслови, рекао је предсједник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић.

Средства за спровођење закона осигуравају се у државном прорачуну Републике Хрватске, стога се права националних мањина на језик и писмо не смију угрожавати нити условљавати износом новца за спровођење.

“У односу на чланак 7 статутарне одлуке у којој се осигурава одгађање примјене одлуке о правима националних мањина, Уставни суд одлучио је, обзиром на повијесна догађања на том подручју, да не постоји разлог због којих би ову одредбу требало укинути, а такав захтјев није упутио ни подноситељ у свом захтјеву”, рекао је Шепаровић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана