Усташки концерт забрањен у Швајцарској, спонзори перу руке

Срна
Усташки концерт забрањен у Швајцарској, спонзори перу руке

Шлирен - У Швајцарској је заустављена продаја улазница за концерт хрватског контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона, јер дио јавности упозорава да се ради о шовинисти који велича усташе.

Швајцарски медији објавили су да је донесена одлука о повлачењу карата за Томпсонов концерт из понуде фирме "Стартикет".

"Ноје цирихер цајтунг" недавно је назвао Томпсона "бардом мржње" и пренио да га млади социјалисти у Швајцарској нападају као "непријатеља слободног и демократског друштва" и траже забрану концерта.

Они су послали отворено писмо Градском вијећу Шлирена упозоравајући да је "отворени расизам у једном демократском друштву попут Швајцарске недопустив и да шири бијес и мржњу". Организатори концерта објашњавају да је продаја улазница стопирана због "негативних реакција муштерија".

Швајцарски медији наводе да је Марко Перковић Томпсон "повезан са националистичком сценом у Хрватској", те да је негативно "упао у очи" поздравом "За дом спремни!", који "слави фашистички усташки режим". Од концерта "перу руке" сада и они који су наведени као спонзори.

Трговачки ланац "Куп" и Швајцарска пошта тврде да немају ништа са Томпсоновим концертом и правдају се да немају појма одакле њихова имена на плакатима.

Обје фирме "трљају очи" у невјерици на питање о овом скандалу и тврде да не постоји никакав ангажман у вези са концертом, односно Томпсоном.

У Швајцарској наводе да "немају никакве везе са концертом и да је њихов логотип злоупотријебљен".

Огласио се и историчар Стефан Дитрих, који упозорава да Марко Перковић Томпсон "симболизује екстремни хрватски национализам".

Неке његове пјесме не говоре само о рату из деведесетих година, већ и о такозваној "Независној држави Хрватској" - Хитлеровој и Мусолинијевој сателитској држави и покољу Срба.

- Томпсон се у више наврата ругао жртвама и релативизовао злочине усташке државе - наводи Дитрих.

Упркос томе, он је у Хрватској и у дијеловима хрватске дијаспоре популаран. Као примјер за то Дитрих наводи концерт из прошле године на којем је маса скандирала "Убиј Србина!" и указује на то да је све прошло без посљедица. Споменуо је и то да је хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић недавно признала да слуша Томпсонове пјесме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана