Упозорење због значајне промјене времена

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Хидрометеоролошки завод /ХМЗ/ Хрватске издао је упозорење због значајне промјене времена идућих дана.

У сљедећих седам дана стиже јака промјена времена и нагло захлађење, слично као што је било крајем фебруара. Разлика је у томе да март већ сада у неким мјестима биљежи значајну количину падавина - наводи се у упозорењу.

У саопштењу се подсјећа да су прошли дани били натпросјечно топли, с највишом температуром ваздуха примјеренијом за крај априла или почетак маја.

"Сутра ће се преко Хрватске премјестити фронтални поремећај који ће донијети нешто влажнији и хладнији ваздух па ће се температура у многим крајевима спустити на вриједности примјереније за ово доба године", наводи ХМЗ.

Израженија промјена уз доток осјетно хладнијег ваздуха са сјеверозапада долази на прелазу с недјеље на понедјељак. Притом ће се преко Хрватске премјештати неколико центара ниског притиска ваздуха и одговарајући фронтални поремећаји.

Уз захлађење у понедјељак ујутро киша ће у највишем горју прелазити у сусњежицу и снијег, али како ће од средине дана падавине бити мање - врло је мала вјероватност стварања значајнијег сњежног покривача", истиче се у саопштењу. На Јадрану ће у недјељу бити јак југо.

У уторак постоји могућност понеког пљуска кише, у унутрашњости и снијега, а са разведравањем и слабљењем вјетра значајно расте вјероватност за појаву јаког мраза, нарочито у сриједу ујутро па ће бити потребно заштитити осјетљиво биље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана