Украјинска православна црква: Украјинци, учите од Црногораца

Спутњик
Украјинска православна црква: Украјинци, учите од Црногораца

КИЈЕВ - Јединство вјерника у Црној Гори који су масовно изашли како би заштитили своју Цркву су примјер за свештенике и вјернике Украјинске православне цркве, изјавио је портпарол Украјинске православне цркве, протојереј Николај Данилевич у коментару за украјинске медије.

“Замислите, од око 630.000 становника ове земље, 250.000 је изашло на улице и тргове у знак протеста против закона. Тј. око 40 одсто земље је изашло на протесте. Када сам био са епископом Баришевским, Виктором у Црној Гори, видјели смо те протесте, видјели смо литију, учествовали смо у једној од тих литија када су људи шетали и молили се. Схватио сам да, без обзира на то што у Украјини има више православних, ми, пропорционално, не можемо да се мјеримо са Црногорцима. У том плану Црногорци су примјер за нас”, рекао је портпарол УПЦ.

Данилевич је подсјетио да је у литији која је одржана 2019. године у Кијеву, поводом обиљежавања годишњице крштавања Руса, изашло око 300.000 вјерника, што није мало, али за Украјину ипак јесте.

“По томе наше свештенство и вјерници имају шта да науче од Црногораца”, каже Данилевич.

Према ријечима свештеника, то и јесте задатак Цркве – “што више проповиједи, формирати јаке парохије, јачање Цркве изнутра и показати снагу Цркве”.

При томе, отац Николај је нагласио да он ни у ком случају не позива за неки устанак. Тога је било у историји Украјине, али држава треба да зна да “Украјинци дуго трпе, али ако устану, устанак ćе донијети много несреćе”, објаснио је он.

Подсјетимо, митрополит Кијевски Онуфрије присуствоваćе литији у Подгорици која ćе бити одржана 29. фебруара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана