Укинута пресуда Бранимиру Главашу

Срна
Укинута пресуда Бранимиру Главашу

Загреб - Врховни суд Хрватске укинуо је првостепену пресуду Бранимиру Главашу и осталима у случајевима "гаража" и "селотејп" и затражио од загребачког Жупанијског суда ново суђење за ратне злочине над Србима из Осијека.

Према рјешењу Врховног суда, прихваћене су жалбе Главаша и осталих оптужених, у цијелости се укида првостепена пресуда и предмет упућује првостепеном суду на поновно суђење и одлучивање, јављају хрватски медији.


Прву правоснажну пресуду Врховног суда Главашу од осам година затвора, на основу које је био у затвору у Мостару па привремено отпуштен, Уставни суд је укинуо почетком прошле године.

Због пресуде загребачког Жупанијског суда због ратног злочина у Осијеку, Главаш је неправоснажно осуђен на 10 година затвора, па је након повратка у Хрватску враћен у истражни затвор новом одлуком Врховног суда коју је поново дјелимично укинуо Уставни суд.

Тужилаштво је током цијелог поступка истицало да је Главаш био на врху криминалног ланца који је одређивао критеријуме за одабир и стигматизовање жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана