Ухапшено 37 чланова криминалне групе којом је из затвора руководио држављанин БиХ

СРНА
Ухапшено 37 чланова криминалне групе којом је из затвора руководио држављанин БиХ

ЗАГРЕБ - Ухапшено је 37 припадника криминалне групе са западног Балкана, којом је из затвора руководио држављанин БиХ /37/, а заплијењено је 135.000 евра и 23 килограма дроге, саоштено је из Министарства унутрашњих послова Хрватске.

у међународној полицијској акцији у координацији са Европолом заплијењено је 15 килограма кокаина и осам килограма хероина, четири пиштоља и 2.000 метака, као и неколико лажних пасоша и личних карата, наводе из хрватског МУП-а.

У Хрватској, Словенији, БиХ, Холандији, Италији, Белгији и Њемачкој јуче је спроведено неколико истовремених акција против припадника ове банде под вођством држављанина БиХ, који тренутно служи четворогодишњу затворску казну у Италији.

Истражни органи успјели су открити да је ова особа наставила водити криминалне активности своје банде из затворске ћелије.

Међу објектима који су претражени налази се затворска ћелија у Белгији, гаража у Холандији која се користила за складиштење кокаина, те неколико објеката у Хрватској, Њемачкој, Словенији и БиХ гдје је чувана дрога, ватрено оружје и експлозиви.

Ова међународна акција услиједила је након сложеног истраживања које је водила хрватска полиција у оквиру оперативне радне групе "Балкански картел".

Обавјештајна мјера коју је спровео Европол на основу шифрованих апликација за комуникације "Скај", "Аном" и "Енкрочат" открила је раширеност балканских криминалаца у глобалном криминалном окружењу.

Како би се одговорило на ту пријетњу, Европол је основао оперативну радну групу "Балкански картел" која окупља истражиоце из цијеле Европе и свијета са циљем ефикаснијег реаговања.

Осим рушења ове мреже, активности спроведене у оквиру ове радне групе недавно су довеле до разбијања у Србији највеће организације за трговину дрогом на подручју Балкана.

У наставку рада радне групе очекују се и даљи резултати. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана