Ухапшени директор Јанафа организовао забаву с ескорт дамама: “Угурајте их четири”

Г.С.
Ухапшени директор Јанафа организовао забаву с ескорт дамама: “Угурајте их четири”

Док је полиција ове године снимала разговоре ухапшеног директора Јанафа Драгана Ковачевића, у фебруару је наишла на један позив у којему се чује како Ковачевић организује забаву за себе и пријатеље у једном одмаралишту.

Све је платио један Ковачевићев пријатељ за којег је дио медија писао да управо захваљујући том пријатељству добија послове с Јанафом. Он, није за сада осумњичен.

Полиција је тада снимила и ескорт даме на забави.

Забаву договарао Ковачевић: “Има ове четири, има једна нова”

Телеграм јавља како је, по садржају разговора, забаву договарао Ковачевић који је тада био под тајним мјерама полиције и УСКОК-а. Пишу како је снимљен разговор Ковачевића и непознатог саговорника.

“Крећете сутра у 10, само се јавиш Т.”, говори Ковачевић уочи те забаве. Саговорник му узвраћа: “Има ове четири, куда ћемо с њима?”.

Честитали му реизбор, хвалио се да је као Тито

Иако Ковачевић након тога најприје говори: “Немој четири. Три могу ићи. Смањи. Реци да изаберу”, касније се ипак предомишља и јавља: “Четири, али угурајте”. Од саговорника сазнаје још: “Има једна нова”.

Снимљен је и разговор у којем Ковачевић, средином марта добија честитке за реизбор. “Да, сад сам као друг Тито”, коментарише челни човјек Јанафа.

Надзор Петека 

Телеграм јавља како су под тајним надзором од краја рујна 2019. били и контакти Креше Петека, власника фирме Електроцентар Петек јер се појавила сумња да у замјену за мито добија уносне послове с државом. Након такве иницијалне информације су се у Петековим контактима почели појављивати разни људи. 

Додају како је, како се сумња Петек с Ковачевичем крајем прошле године договорио послове Јанафа и Електроцентра, наручио је новац из банке за награду што ју је обећао предсједнику управе Јанафа.

Петек је контактирао банкарку и с рачуна подигао готово два милиона куна

Додају како је потом контактирао банкарку и с пословног рачуна дигао 1,96 милиона куна од готово 2,8 милиона. 

“За понедјељак ми треба сложено један, шест, пет нула плус три нула нула и ако може свакако до 12”, јавио је банкарки.

Истражитељи су утврдили да је тај новац раније у неколико наврата пребацио с рачуна Електроцентра Петек на свој рачун.

Мито носио у врећицама с логом банке

Пишу како постоји снимак који је међу доказима, а који приказује како је носио новац у наранџастој врећици с логом банке, а затим га је Петеков возач ставио у гепек службеног возила. 

Он и Петек су се потом одвезли до зграде у Загребу, гдје је, како стоји у извјештајима полицајаца који су пратили Петека, новац предао Драгану Ковачевићу.

Ковачевић је све послове строго контролисао

Телеграм додаје како је Ковачевић све послове строго контролисао и додјељивао блиским људима, што су истражитељи закључили темељом серије разговора. 

Међу, осталим Петек је у једном од њих питао Дамира Врбанца, једног од директора из Јанафа који се такође налази на попису осумњичених, ко је дао понуде за реконструкције “танквана”. 

“Не знам ко је… опет неки газдини”, одговара му Врбанц у тајно снимљеном разговору.

Петек обећавао путовања у Абу Даби или Дубаи

Један разговор из фебруара открива како је Петек нудио путовања у Абу Дхаби или Дубаи. 

Тада је, наиме, Петек, директора из Јанафа, Владу Зорића, такође једног од осумњичених, питао: “Што се оних вентилчића тиче, јел би у Абу Даби радије или би у Дубаи”.Зорић му одговара: “Ја ти то ништа не схватам. Ти то боље схваташ него ја… Кад би то било?”

Петек објашњава: “Оно кад почне јесен…. јеси ли био у којем граду”. Зорић му признаје да није био ни у једном. Из тих детаља истражитељи закључују како је Петек директорима у Јанафу обећавао путовања по творницама у Абу Дабију и Дубаију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана