Словенија: Ухапшене двије особе осумњичене да су руски шпијуни

Танјуг
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА - Словеначка обавештајно-безбједносна служба, у сарадњи са Националним истражним бироом, открила је и ухапсила у Љубљани двојицу страних држављана за које се сумња да су руски шпијуни.

"Осумњичени су ухапшени у изнајмљеној канцеларији у пословној згради у Љубљани код Бежиграда", преноси портал 24ур.цом.

Према писању листа Дело, један од ухапшених има држављанство једне од јужноамеричких земаља, а наводно је био пријављен под лажним идентитетом. Преткривични поступак је покренут у Окружном државном тужилаштву у Љубљани на основу саопштења словеначке Обавештајно-безбједносне службе (Сова).

Сова је Окружном суду у Љубљани поднијела у децембру прошле године захтјев за спровођење истраге против два физичка лица за кривично дјело шпијунаже.

Истрага се води због сумње да је извршено кривично дјело шпијунажа за страну обавјештајну службу.

Вјерује се да су двојица руских агената који су радили у улици Парма служили руској војној обавештајној служби ГРУ и да су дјеловали као дио шпијунског сложеног програма који контраобавјештајци у САД називају "илегали" - шпијуни који се интегришу у локалну заједницу како би је шпијунирали и потенцијално придобили неке од мјештана.

Ријеч је о високо дисперзованој мрежи високо обучених "успаваних агената", који углавном имају лажне идентитете и држављанства трећих земаља, често јужноамеричких држава, а најчешће дјелују под окриљем војне обавјештајне службе ГРУ.

Двојици осумњичених за кривична дјела шпијунаже пријети до осам година затвора.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана