Ухапшен вођа словеначке паравојне формације

index.hr
Ухапшен вођа словеначке паравојне формације

Словеначка полиција јутрос је привела двије особе због кривичног дјела покушаја насилне промјене уставног поретка те земље.

Ради се о реакцији на недавну акцију паравојних формација под командом и екстремним десничаром Андрејем Шишком.

Подсјетимо, крајем прошле седмице су се на друштвеним мрежама појавили снимци о постројавању страже, а на којима се виде десетине замаскираних мушкараца, од којих неки у рукама имају пушке или сјекире.

Оснивач “штајерске страже” Андреј Шишко из Марибора, некадашњи вођа навијача мариборских Виола који се представља као екстремни десни политичар и “штајерски домољуб”, изјавио је у уторак да већина полицијских службеника симпатизира његову иницијативу о успостави локалних парамилитарних одјела који би између осталог, како наводи, штитили границу од миграната.

Но чини се да словенска полиција његово постројавање наоружаних десничара није гледала с нарочитим симпатијама, јер је Шишко јутрос ухићен.

Полиција претражује низ кућа

Словеначко Министарство унутрашњих послова је, наиме, објавило како су јутрос ухапшене двије особе које су притворене због кривичног дјела покушаја насилне промјене уставног поретка Словеније. Међу ухапшенима је, по свему судећи, и сам Андреј Шишко.

Полиција је објавила да се у акцији претражује низ кућа према налогу који је издало тужилаштво у Марибору, пренио је портал index.hr

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана