У завршној фази текст иницијативе за оцјену уставности спорног Закона

Срна
У завршној фази текст иницијативе за оцјену уставности спорног Закона

ПОДГОРИЦА - Епископски савјет Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори саопштио је вечерас да је у завршној фази текст иницијативе за оцјену уставности Закона о слободи вјероисповијести, те демантовао медијске написе да су у току разговори Цркве и црногорских власти о овом закону.

Из Епископског савјета навели су да је то, у јутрошњем интервјуу, недвосмислено демантовао и црногорски премијер Душко Марковић који је рекао да Влада тек треба да пошаље Цркви позив за дијалог.

Епископски савјет је данас у Никшићу одржао сједницу у проширеном саставу којој су присуствовали и чланови правног тима за израду иницијативе за оцјену уставности дискриминаторског Закона на којој је констатовано да је текст иницијативе доведен у завршни фазу након што су обављене озбиљне консултације са најширим кругом правних стручњака.

“Разматрано је и предузимање других правних мјера које би предуприједиле и отклониле штетне посљедице овог закона, не само по Цркву, него по свеукупно црногорско друштво”, додаје се у саопштењу.

Епископски савјет се упознао и о правним активностима које су до сада предузели Патријаршија и Свети Синод СПЦ с циљем правног оспоравања овог закона.

“Због великог интересовања јавности о разлозима због којих Црква још није поднијела иницијативу Уставном суду, обавјештавамо јавност да тај судски орган може и сам покренути поступак оцјене уставности правних аката, нарочито имајући у виду један број очигледно неуставних одредаба овог закона и то, прије свега, оних који се тичу историјски стеченог правног субјективитета цркава и вјерских заједница и неприкосновености права њихове својине”, наводи се у саопштењу и додаје да ће иницијатива бити поднесена у најскорије вријеме.

Епископски савјет је исказао пуну спремност да се о Закону разговара, али на начин који ће потпуно уважавати обје стране у дијалогу.

“Уколико црногорске власти сматрају да могу самостално да намећу теме и рјешења као што су то раније радили, а и данас чине позивајући на дијалог само о примјени Закона, с правом ћемо сматрати да је ријеч о фингирању позива за дијалог, што ће бити одговорност Владе”, поручили су из Епископског савјета.

У саопштењу се истиче да је СПЦ заинтересована да Црна Гора у свом правном систему има најбољи могући закон који уређује питања вјерских слобода и правног положаја вјерских заједница.

“Уз благодарност свим православним вјерницима и другим грађанима Црне Горе и шире који се у незапамћеном броју окупљају на улицама својих градова и овом приликом шаљемо јасну поруку да наши молебани и литије нису усмјерени против државе Црне Горе, како се погрешно тврди са највиших државних адреса”, наводе из Епископског савјета.

У саопштењу се наводи да Епископски савјет СПЦ у Црној Гори жали због грубих манипулација које су у медијима ових дана износили највиши државни званичници и одбија сваку оптужбу да се иза активности Цркве крију било какви и било чији политички или идеолошки интереси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана