У Загребу продају маске са симболима НДХ

Срна
У Загребу продају маске са симболима НДХ

ЗАГРЕБ - У центру Загреба могу се купити заштитне маске против вируса корона на којима су грб из доба фашистичке Независне Државе Хрватске и усташки поздрав "За дом спремни!".

Како преноси портал Нет, у продавници "Кро спорт вез" продају црне заштитне маске са натписом "ХОС", грбом из доба НДХ који почиње првим бијелим пољем, те поздравом "За дом спремни!".

Понуде за куповину усташких симбола могу се наћи и на веб-страници те фирме гдје пише да се ради о "памучној двослојној маски за лице са везеним грбом ХОС-а", која кошта 30 куна /7,7 КМ/.

У тој продавици могу се купити и мајице дизајниране поводом обиљежавања 75 година од, како је наведено, "блајбуршке трагедије", те црне заставе ХОС-а са свим обиљежјима, међу којима је и усташки поздрав.

Власник продавнице Јаков Марковић тврди да у свему томе "нема ништа незаконито".

- Мене су већ пријавили за продају мајица са знаком ХОС-а, али сам 2011. године на Прекршајном суду у Книну добио ослобађајућу пресуду и то ми је доказ да их могу продавати. Када продаја одјеће са таквим обиљежјима буде законом забрањена, онда ћу и ја престати - наводи Марковић за Јутарњи лист.

Он тврди да заставе ХОС-а "нису усташке, него историјске заставе".

Хрватски премијер Андреј Пленковић, чија је комисија допустила да усташки подрав "За дом спремни!" и усташки грб остану дио амблема ХОС-а, константно тврди да "осуђује фашистички режим" и да му у "правном поретку нема мјеста у јавности, осим тих малих изнимки".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана