У случају Агрокор у Хрватској ухапшено 12 особа

Глас Српске
У случају Агрокор у Хрватској ухапшено 12 особа

Загреб - У истрази о незаконитостима у "Агрокору" данас је у Хрватској ухапшено 12 особа, односно сви осумњичени осим оснивача концерна Ивице Тодорића и његових синова Анте и Ивана који нису у Хрватској.

Хрватско Министарство унутрашњих послова саопштило је вечерас да против ухапшених планира да поднесе кривичне пријаве Жупанијском тужилаштву у Загребу.


Осумњичени су Алојзије Панџић, Дамир Куштрак, Хрвоје Балент, Ивица Црњац, Оливио Дискордија, Маријан Алагушић, Сања Хрстић, Мислав Галић, Томислав Лучић, Пирушка Цањуга, Љерка Пуљић и Ивица Сертић, преносе хрватски медији.

Већина су били чланови управе или надзорног одбора "Агрокора", док су Дискордија и Хрстићева запослени у ревизорској кући "Бејкер Тили" која је радила ревизорске извјештаје за "Агрокор".

"Ухапшене особе ће бити доведене притворском надзорнику, а три особе су недоступне", објавио је МУП на интернет страници.

Осумњичени за које тужилаштво буде тражило истражни затвор на суд ће вјероватно бити доведени сутра у послијеподневним часовима.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је вечерас да не зна гдје су Тодорићи и да то није посао министра унутрашњих послова.

"Од адвоката смо могли чути да ће сви бити доступни правосудним тијелима", додао је Божиновић.

Одговарајући на питање што ако Ивица Тодорић затражи политички азил, Божиновић је одбацио тезу о политичком прогону.

"Какав политички прогон? То је теза коју апсолутно одбацујем", рекао је Божиновић за "Нову ТВ".

Државно тужилаштво већ мјесецима спроводи предистражне радње у случају "Агрокор", а стање у овом концерну мјесецима је испитивала ванредна управа на челу са посебним повјереником Антом Рамљаком.

Након што је објавио ревизорски извјештај, Рамљак је поднио кривичну пријаву против управе "Агрокора", јер је, како каже, дошло до незаконито прибављене материјалне добити.

Ревидирани финансијски извјештај показао је да су компаније из састава концерна "Агрокор" у прошлој години пословале са губицима или мањом добити, а највећи нето губитак остварен је у малопродајном дијелу, укупно 2,2 милијарде куна /290 милиона евра/, од чега само у "Конзуму" 1,9 милијарди куна /250 милиона евра/.

Након ревизије вриједност биланса "Агрокорових" компанија је смањена за 13 милијарди куна /1,7 милијарди евра/ у односу на вриједност коју је приказивала бивша управа на челу са Тодорићем, јер је утврђено да су неке ствари у извјештајима из 2015. и 2016. године погрешно књижене и неправилно вредноване.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана