У Скопљу пиштољи, каменице и јаја на протесту опозиције

Срна
У Скопљу пиштољи, каменице и јаја на протесту опозиције

СКОПЈЕ - На протесту у Скопљу избили су нереди током петог протеста опозиције против француског приједлога за рјешавање проблема између Скопља и Софије и отварања преговора Сјеверне Македоније са ЕУ.

На Тргу Скендербег у Скопљу дошло је до обрачуна каменицама између демонстраната и групе Албанаца, а најмање двије особе су пријетиле пиштољима. Све се догодило дан након што је у нередима повријеђено скоро 50 полицајаца.

Група демонстраната окупила се испред зграде македонске Владе и затим је кренула ка тргу Скендербег, гдје их је каменицама дочекала група Албанаца.

Послије међусобног вријеђања и пријетњи, најмање двије особе упериле су пиштоље према демонстрантима.

Полиција је успјела да раздвоји сукобљене стране, па су демонстранти убрзо потом наставили протест испред Собрања, гдје је запаљен транспарент са сликама посланика владајуће коалиције, док је здање парламента гађано јајима.

Протест је почео послије још једних неуспјешних консултација парламентарних странака у Собрању, након којих је лидер опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски оптужио Владу да Сјеверну Македонију води у амбис.

- Водили су егзибиционистичке преговоре уместо да се консултују с нама. Нећемо прихватити опцију која нас води у амбис - рекао је лидер ВМРО-ДПМНЕ, чиме је суштински почео нови протест опозиције у Скопљу.

Мицкоски је одмах послије инцидената на Фејсбук поставио фотографију човјека који је уперио пиштољ према демонстрантима, тврдећи да је желио да га убије.

Одлазећи бугарски министар спољних послова Теодора Генчовска изразила је забринутост због реакција у Скопљу, наводећи да се Влади у Скопљу мора дозволити да народу објасни садржај пакета и да су реакције забрињавајуће за једну демократску државу, преноси РТС.

Француски приједлог за рјешавање проблема између Скопља и Софије резултат је дипломатске иницијативе коју је крајем прошле године покренуо предсједник Емануел Макрон, желећи да се македонске евроинтеграције покрену са мртве тачке прије краја француског предсједавања ЕУ.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана