У Рабу и даље опасно: Плин је експлозиван, становници и туристи евакуисани

Агенције
У Рабу и даље опасно: Плин је експлозиван, становници и туристи евакуисани

Због цурења опасног плина дио острва Раб у Хрватској јуче је евакуисан, а ни данас ситуација није много боља.

Комадант ватрогасаца на Рабу Миливоје Личина је казао да је и даље опасно и да се не може процијенити колико ће потрајати такво стање.

“Ради се чишћење земљишта, залиха накупљеног плина кроз комуналну инфраструктуру, то све пратимо и сигурносним методама можемо само побољшати да се тај плин што прије рашчисти. Мјеримо цијело вријеме и то је то”, рекао је Личина.

Он је за index.hr рекао да није познато колика је количина исцурила у земљу и да је ситуација веома опасна.

“Плин се отпушта из земље, а ми то покушавамо одржати на неком нивоу гледајући сигурност грађана. Јако је опасно. Плин пропан бутан је доста опасан и има ниску границу експлозивности”, казао нам је.

У понедјељак у вечерњим сатима утврђена је присутност плина око дијела Калданца (Хотел Арбиана, Плованова улица, Улица бискупа Драга).

На терену су полиција, ватрогасци и рапска цивилна заштита. Личина је у уторак рекао како је дошло до пукнућа плинског цјевовода и кроз ту је рупу плин исцурио у земљу.

“Ми испод градске језгре имамо језеро плина. Успјели смо ограничити кретање и сад можемо само чекати да природа одради своје и да се та концентрација очисти. Озрачујемо унутарње отворе, канализацијске отворе и константно мјеримо концентрацију плина. Користимо и надтлачне уређаје”, рекао је.

Штаб цивилне заштите града Раба континуирано прати ситуацију, координише са свим службама на терену те ће о даљњем развоју ситуације обавијестити јавност, поручили су из Стожера цивилне заштите града Раба.

У уторак је са подручја гдје је ситуација најкритичнија евакуисано 80 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана