У Осијеку поново одложено рочиште браћи Здравку и Зорану Мамићу

Танјуг
У Осијеку поново одложено рочиште браћи Здравку и Зорану Мамићу

ЗАГРЕБ - У осијечком жупанијском суду данас је поновно одложено суђење Здравку и Зорану Мамићу и још петорици оптужених да су у склопу злочиначког удружења из ФК Динамо извукли око 200 милиона куна. Рочиште је одложено због недоласка окривљеног Никија Артура Вуксана и његовог адвоката Ксеније Вржине.

Председник судског већа Давор Митровић рекао је да ће Вуксану бити именован адвокат по службеној дужности, а суд ће дати налог за његово привођење на идућу расправу, јер није оправдао данашњи недолазак, што се нетолерише.

Адвокат Вржина испричала је свој недолазак здравственим тегобама, утврђенима на прегледу од 26. марта и да је накнадно доставила поднесак из којег произлази да није способна да приступи данашњем и сутрашњем рочишту, рекако је Митровић, пренела је Хина.

Последњи пут је рочиште одложено 6. фебруара, када је заказано рочиште за данас и сутра, а нова главна расправа је најављивана за 3. април. У другом суђењу за извлачење новца из Динама, које је на осјечком суду започело почетком марта 2021. године, до сада је одржана само једна расправа на којој је окривљенима прочитана оптужница, након чега је уследила дуготрајна пауза због бега Зорана Мамића у БиХ те процедуре тражења његова изручења, што су власти БиХ одбиле.

Уз Здравка и Зорана Мамића те Вуксана оптужницом Ускока обухваћени су Здравков син Марио Мамић, бивши Динамов директор Дамир Врбановић те подузетници Сандро Стипанчић и Игор Крота. У оптужници, на скоро 700 страница, Ускок терети Здравка Мамића да је, од децембра 2004. до децембра 2015. остале окривљене организовао у злочиначко удружење те да су склапањем фиктивних уговора између Динама и више страних фирми, из Велике Британије, Швицарске, Уједињених Арапских Емирата, Светог Винцента и Гренадина, Белизеа, Хонг Конга, Гибралтара и САД-а те испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча, које је Динамо плаћао, клуб оштетили за више од 144 милиона куна.

Тужилаштво терети окривљене да су тај новац делили између себе и користили за своје потребе, а да је, уз наведено, ФК Динамо неосновано обавезан за плаћање додатног износа од још 7.35 милиона евра, односно 55.8 милиона куна. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана