У оптужници против Дарка Шарића 15 окривљених, међу њима и брат наркобоса

Vijesti.me
У оптужници против Дарка Шарића 15 окривљених, међу њима и брат наркобоса

План криминалне групе био је да уколико се Јоксовић не лиши живота, да се дискредитује као свједок-сарадник у поступку против Шарића, са циљем да изгуби поменути статус

 

 

Дарко Шарић, Дејан Лазаревић, Душко Шарић и још 12 особа, означених да су припадници криминалне групе, оптужени су за низ тешких кривичних дјела, међу којима су покушаји убиства свједока-сарадника Небојше Јоксовића, али и стављање експлозива под аутомобил Горана Николашевића.

Окривљени Шарић терети се да је основао криминалну групу почетком 2020. године, док се налазио у притворској јединици у Устаничкој улици, те да је припадницима криминалне групе налоге преносио путем Скај апликације, са криптованог телефона који је посједовао у ћелији.

На оптужници Тужилаштва за организовани криминал (ТОК), а у коју је Нова.рс имала на увид, налазе се Дарко Шарић, Дејан Лазаревић, Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић, Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић (Мишић), Милан Вучинић, Арсо Шарић и Душко Шарић.

Дарко Шарић означен је као организатор криминалне групе која је основана почетком 2020. године, са циљем да се убије Небојша Јоксовић, крунски свједок-сарадник Тужилаштва за организовани криминал у поступцима који се воде пред Специјалним судом у Београду против окривљеног наркобоса. План криминалне групе био је да, уколико се Јоксовић не лиши живота, да се дискредитује као свједок-сарадник у поступку против Шарића, са циљем да изгуби поменути статус.

Како тврди тужилаштво, окривљени су на тај начин хтјели да покажу да је Јоксовић, након добијања статуса свједока-сарадника, наставио са вршењем кривичних дјела, односно да је припремао убиство Горана Николашевића, свједока у поступку против Шарића.

Окривљени се терете да су ангажовали двије особе, међу којима је и навијач Урош Радовановић (Мишић), да поставе експлозив под аутомобил Николашевића у Ваљеву, а том приликом је причињена већа материјална штета.

Потом су, путем окривљених чланова криминалне групе који су запослени у МУП, усмјерили истрагу према Јоксовићу и на тај начин увјерили Николашевића да поднесе кривичну пријаву против њега. Искористили су и то што је Николашевић од 2018. године наводио да има сазнања да Јоксовић наводно припрема његово убиство, те су га на тај начин убиједили да Јоксовић стоји иза кривичног дјела.

Према наводима оптужнице у коју је Нова.рс имала увид, окривљенима се на терет стављају два покушаја атентата на Јоксовића – један на „Дринској регати“, а други у Београду.

„У периоду од почетка марта 2020. године, до 05.07.2020. године, у Београду и на ширем подручју Бајине Баште, у стању урачунљивости, свјесни свог дјела, знајући да је оно забрањено, а чије су извршење хтјели, поступајући по плану и договору, окривљени су договарали, планирали, организовали и набављали средства да се из безобзирне освете лиши живота оштећени Небојша Јоксовић. Окривљени Дарко Шарић наложио је припадницима организоване криминалне групе да убију Јоксовића на територији Београда или Бајине Баште гдје се за то створе услови, и то тај начин што је почетком марта 2020. године, окривљени Милан Вучинић сходно налогу и свом задатку, употребом криптованог телефона са инсталираном апликацијом Скај ЕЦЦ обавијестио Дарка Шарића да ће оштећени Јоксовић бити учесник манифестације „Дринска регата“ у јулу 2020. и да је то прилика да се оштећени Јоксовић лиши живота“, наводи се у оптужници у коју је Нова.рс имала увид.

Група је у наредном периоду радила на томе да набави одговарајуће оружје, пронађе и ангажује непосредног извршиоца, а како тврди тужилаштво, све то је финансирао Шарић.

„Окривљени Вучинић проналази НН лице са надимком „Курјак“, са задатком да набави оружје и да лиши живота оштећеног, након чега је НН „Курјак“ поручио снајперску пушку. „Курјак“ пронашао још једног извршиоца кривичног дјела НН лице са надимком „Инжењер“ који је набавио још једно оружје за извршење кривичног дела, па су НН „Курјак“ и НН „Инжењер“ вршили обилазак и опсервацију терена око ријеке Дрине којом традиционално пролазе сплавови учесника манифестације „Дринска регата“, гдје су пронашли најповољнија мјеста за извршење планираног кривичног дјела“, наводи се.

Након што је манифестација „Дринска регата“ одложена, план је био да се Јоксовића убије у Београду.

„Дарко Шарић је донио одлуку да се оштећени Јоксовић лиши живота на подручју Београда. Он је саопштио окривљеном Дејану Лазаревићу налажући му да предузме све потребне активности у циљу извршења кривичног дјела везане за набавку одговарајућег оружја, проналаска и ангажовања непосредног извршиоца кривичног дјела, обезбјеђења стана намијењеног за скривање извршиоца кривичног дјела и при том обећао да ће платити све трошкове као и награду непосредном извршиоцу кривичног дјела, по којим налозима је окривљени Лазаревић поступио“, наводи се у оптужници.

За тај задатак Лазаревић је, према тврдњама тужилаштва, ангажовао НН лице „Ален“, коме је преносио добијене налоге од стране окривљеног Дарка Шарића.

Шарић је припадницима своје групе налоге преносио преко криптованог телефона који је користио у притворској јединици. Користио је неколико имена на Скај апликацији – Касел, Горштак, Лиам, Јени, Роберто, Гати…

На оптужници се налазе и припадници Министарства унутрашњих послова, међу којима су Милутин Радовановић и Данило Стојановић, а они су у замјену за новац одавали информације о истрагама које се воде против окривљених чланова групе.

Они су у замјену за информације добили око 50.000 евра, које су улагали у опремање викенд-кућа у Неменикућама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана