У Куманову погинула тројица полицајаца

Срна, Блиц
У Куманову погинула тројица полицајаца

Куманово - Тројица полицајаца преминули су у болници у Куманову, гдје је јутрос дошло до оружаног сукоба, сазнаје телевизија Н1 од извора у тој здравственој установи.

У овом македонском граду од јутрос траје оружани сукоб полиције и засад непознате, велике и наоружане групе.

Грађанима Куманова је, претходно, забрањено да напуштају домове, али многи од њих су преплашени и почели су да напуштају град.

Из Министарства унитрашњих послова Македоније још нема никакве званичне информације у вези са овим случајем, који је узнемирио становнике Куманова.

Портпарол полиције Иво Котевски рекао је само да је “у току операција у Куманову и да полиција неће објављивати ништа док не буде завршена”.

Дежурни љекар у кумановској болници Драган Тасевски потврдио је агенцији МИА да су јутрос у 5.15 сати примљена тројица полицајаца са ранама од ватреног оружја и да су након указане помоћи пребачени у скопске клинике. Још један полицајац примљен је са повредом потколенице и он је задржан у болници у Куманову. 

Македонски МУП је, како јављају медији, потврдио пуцњаву и жесток обрачун у граду који траје од раног јутра. 

Из МУП-а апелују на грађане да остану мирни, а хитна помоћ је потврдила да су екипе на терену, јављају медији.

Помоћник министра за односе с јавношћу Министарства унутрашњих послова Македоније Иво Котевски, рекао је за Телеграф.мк да је тренутно прерано да саопшти детаље ове акције и најавио је више информација у току дана.  

У граду Куманову тренутно је у току полицијска акција која је на трагу неидентификоване оружане групе, ово је потврдио званичник из Министарства унутрашњих послова. У раним јутарњим сатима у овом граду се чула пуцњава.

Куманово надлијеће хеликоптер, полицијске снаге из цијеле земље упућене су у тај град, а грађанима је забрањено да напуштају домове. Хитна помоћ је обавијестила да трентуно има два медицинска тима на терену у том дијелу града.  

Полицијска акција се одвија у насељу Дива.  

Звуци пуцања из аутоматског оружја и звук хеликоптера узнемирили су Куманово око четири сата јутрос. Запослени у компанијама које се налазе у западном дијелу града су се вратили својим кућама, јер су улице затворене . Грађани кажу да је већина улица затворено и да не саобраћа градски саобраћај. Изнад дијелова града из којих се чула пуцњава и даље кружи хеликоптер МУП-а.   

Македонски медији преносе да су двије наоружане групе рано јутрос заузеле излаз из града, након чега је започела размјена ватре са полицијом, те да је ситуација у Куманову тренутно мирна.  

Повређени су пребачени у кумановску и скопске болнице.

Према незваничним сазнањима, ријеч је о сукобу полиције са већом групом, од 70 наоружаних особа. Према албанском порталу “Лиме” међу повређенима има и полицајаца који су хитно пребачен на медицинске клинике у Скопљу. Хеликоптери тренутно надлећу и главни град Македоније.  

Медији су јуче објавили информацију да се у Македонији налазе киминалне банде са Косова, које желе да изазову инциденте, односно изврше напад на касрану, полицију и суд.  

Недавно је група наоружаних нападача упала у караулу Гошинце, на граници према Косову и на неколико сати заробила полицајце који су се у њој налазили.  

Одговорност на тај напад преузела је ОВК.  

Расте нервоза међу Албанцима у Куманову 

Демократска унија за интеграцију (ДУИ), коалициони партнер владајућем ВМРО-ДПМНЕ, позвала је македонске грађане да сачувају хладнокрвност и не подлежу провокацијама у вези са данашњим оружним сукобом између полиције и неидентификоване наоружане групе у Куманову.

ДУИ, највећа политичка формација македонских Албанаца, сматра да су данашњи догађаји у Куманову, као и претходни у Гошинцу и екплозија испред сједишта странке у Речици, у супротности са стратешким опредјељењем албанског народа у Македонији, али и Србији и Албанији.  

Медији на албанском језику у Македонији упозоравају да расте нервоза међу Албанцима у Куманову, а портал “Лајм” објавио је свједочења о полицијској бруталности у насељеним мјестима и позвала све посланике и министре да дођу на терен.  

“У овим тешким тренуцима за Албанце у Куманову, сви албански посланици и министри треба да су заједно и да дођу у сусједство, гдје се проводи велика полицијска акција”, пише портал.  

У помоћ су позвани политичари са Косова и из Албаније.  

Након оружаног обрачуна полиције са наоружаном групом у медијима су се појавиле разне верзије догађаја.  

Према једној верзији, полиција је ушла у обрачун са наоружаном групом од 50 људи, док је, према другој, јутрос отпочела акцију одузимања оружја од становништва, након чега је дошло до пуцњаве.  

Трећи извори тврде да је наоружана група из села Слупчане покушала да нападне војну јединицу на периферији града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана