У Хрватску се не смију унијети месо, млијеко..

Танјуг
У Хрватску се не смију унијети месо, млијеко..

ЗАГРЕБ - Царинска управа Хрватске објавила је данас упутства о томе колико и какве робе је могуће пренијети преко границе, према којима грађанима трећих земаља, у које спада Србија и БиХ, није допуштен унос никаквог меса, млијека или млијечних и месних производа.

Ова упутства односе се и на БиХ, Црну Гору и такозвано Косово.

Путницима је према тој уредби омогућен унос личног пртљага, који подразумијева личне ствари оправдано неопходне за путовање и боравак изван мјеста сталног боравишта као што су обућа, одјећа, хигијенске потрепштине, мобилни електронички уређаји, преноси Јутарњи лист.

Наводи се и да се за робу коју увозе путници с боравиштем изван царинског подручја Европске уније, одобрава привремени увоз уз потпуно ослобађење од увозне царине и других јавних давања.

Додаје се и да се количинско ослобађање од царина, ПДВ-а и акциза односи се на производе попут дуванских прерађевина и рецимо важи за количину до 200 цигарета или 250 грама дувана за пушење за путнике у ваздушном саобраћају, док су у друмском и железничком превозу те дозвољене колицине пет пута мање.

Када је ријеч о алкохолним пићима, на такав начин могуће је, примјера ради, унети максимално четири вина или 16 пива.

Наглашава се да те олакшице не важе за путнике млађе од 17 година.

Поменутом уредбом, како се каже, постоје и количинска ограничења и забране увоза хране животињског поријекла коју путници у личном пртљагу могу уносити без прегледа граничног ветеринарског инспектора.

Наводи се и, поред осталог, како из трећих земаља није допуштен унос никаквог меса, млијека или млечних и месних производа

Додаје се да је уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће у количинама потребним највише за лијечење до месец дана уз услов да су одобрени од надлежних тијела земље произвођача.

Садржај личног пртљага путника подразумијева и осталу робу, која не улази у наведену категорију личних ствари оправдано потребних за путовање као што су, рецимо, прехрамбени, хигијенски и слични производи за личну употребу, предмети опште употребе, потрошачка електроника, сувенири, предмети из домаћинства, луксузни предмети, одјећа, обућа...

Увоз остале робе у личном пртљагу путника, која не испуњава напред наведене услове, подлеже обрачуну и наплати увозних дажбина.

Истиче се да се ослобађање од плаћања царине, ПДВ-а и акциза односи на увоз робе чија укупна вриједност не премашује 3.200 куна (425 евра) за путнике у поморском и ваздушном саобраћајуу, 2.200 куна (292 евра) износи по путнику за остале врсте превоза, као и 1.100 куна (146 евра) за путнике млађе од 15 година, независно о превозном средству којим путују.

Особа која жели да користи ослобађање од плаћања царине према поменутој уредби, треба да поднесе захтјев надлежном мјесту у Републици Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана