У Хрватској се укида до 50 посто банкомата

Танјуг
Foto: ГС

ЗАГРЕБ- Грађани Хрватске суочиће се ускоро са смањеном мрежом банкомата, чији ће број, према неким најавама, бити готово преполовљен.

 Драстично резање банкоматске мреже најавило је недавно Хрватско удружење банка (ХУБ), при чему се укидање банкомата очекује поготово у руралним подручјима, гдје је и промет на банкоматима мањи.

Банкомати се укидају због повећаних трошкова обезбјеђења, односно захтева за увођењем тзв. активне електрохемијске заштите.

Портал напомиње да ће значајно смањење мреже банкомата приморати клијенте да новац поново подижу на шалтерима банака, гдје се за ту услугу плаћа посебна накнада.

Додаје, међутим, да не наплаћују све банке накнаду за подизање новца на шалтеру, те да вјероватно немају све исти план о броју банкомата које ће укинути.

Теза која се незванично може чути је да, ако се понеки банкомат и укине, у пословници увијек постоји банкомат на којем се новац може подићи бесплатно.

 О могућем укидању накнаде на шалтеру, од оних који је наплаћују, засад нема говора.

На питање има ли смисла да се наплаћује накнада на шалтеру, а смањује број банкомата, и да ли је уопште легитимно на тај начин "опорезивати" нечији новац, из Хрватске народне банке одговарају да пажљиво прате ситуацију, а будући да се за сада ради само о најави ХУБ-а, ипак желе да сачекају даљи развој ситуације по том питању.

Из ХУБ-а су раније саопштили да је у Хрватској тренутно на располагању око 5.500 банкомата, што је више у односу на државе с већим бројем становника, попут Мађарске, Холандије, Словачке, Данске, итд. Према подацима ХУБ-а, Хрватска има највећу размеру у погледу броја банкомата на 10.000 становника у Европској унији од 13,3. Из банкарског удружења подсећају да је последњим изменама Закона о заштити новчаних институција прописано да се банкомати штите системом ектрохемијске заштите, што захтијева изразито велике инвестиције и оптимизацију банкоматске мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана